Policejní šéf si stěžuje na upovídané poslance. Podle nich mu do toho nic není

09.06.2012 9:24

Šéf protikorupční policie se pustil do války s poslanci mandátového a imunitního výboru. Vadí mu, že poslanci neustále vynášejí do médií informace z policejních spisů a navíc poškozují práci policie tím, že neustále naznačují, že pracuje na policejní objednávku. Poslanci zareagovali po svém - pohrozili, že úplně přestanou vydávat své kolegy k vyšetřování.

Policejní šéf si stěžuje na upovídané poslance. Podle nich mu do toho nic není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec podle deníku Právo již před zatčením Davida Ratha napsal dopis předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové, ve kterém si stěžuje na chování některých poslanců. Ti podle něj trvale poškozují pověst jeho útvaru řečmi o politizaci vyšetřování.

„Opakovaně dochází nejen ze strany členů mandátového a imunitního výboru ke komentářům ve sdělovacích prostředcích, ve kterých vyjadřují své subjektivní názory, značně poškozují činnost jak policistů mého útvaru, tak činnost státního zástupce,“ píše Martinec.

Kritika se týkala především členů mandátového a imunitního výboru Radka Johna, marka Bendy, Jeronýma Tejce, ale i předsedy výboru Bohuslava Sobotky. Zejména policistovi nebylo po chuti jejich vystupování v kauze vyšetřované korupce poslance Otto Chaloupky.

Deník Právo připomíná, že například Marek Benda v této souvislosti prohlásil, že pokud by Chaloupka nebyl poslancem, pravděpodobně by vůbec nebyl stíhán. Radek John označil stíhání rovnou za politickou objednávku. Kvůli těmto pochybnostem výbor nevydal poslancům jednoznačné doporučení ve věci vydání poslance Chaloupky.

„Poslanci ještě před svým rozhodnutím veřejně medializují kauzu a politizují práci policie. Dále, nejen v tomto případě, dochází ke zveřejňování části obsahu spisového materiálu,“ pokračuje policistův dopis Němcové. Nepřímo v něm poslancům hrozí, že jim policie nebude dávat k dispozici spisy. Není to totiž její povinnost.

Už Vám nikoho nevydáme!

Členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny však jeho výtky jednohlasně a napříč politickým spektrem odmítli. Policie by si podle nich měla hledět svého a neříkat politikům, co smějí. „Je to zasahování policie do moc zákonodárné,“ namítá předseda výboru Sobotka. Poslance Bendu prý jeho kritika mimořádně rozhořčila, neboť poslanec má podle něj právo na právní názor. Podle Radka Johna musí mít poslanci právo říct svůj názor, jinak se celý výbor může zrušit.

Ohledně pohrůžky nevydávání spisů Marek Benda prohlašuje: „Já bych jim to nedoporučoval.“ Následně by prý Sněmovna mohla úplně přestat vydávat své poslance k vyšetřování.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…