Policie je podle svého prezidenta připravena na příliv uprchlíků

15.09.2015 17:20

Policisté jsou připraveni na další příliv uprchlíků, v případě nejhoršího scénáře znovu zavedou hraniční kontroly či povolají armádu. Novinářům to dnes řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Policie podle něj předložila vládě k projednání materiál, který zahrnuje několik variant lišících se podle případného bezpečnostního rizika, které by s sebou nárůst běženců přinesl. Nyní jsou opatření dostatečná, na hranicích je klid, uvedl.

Policie je podle svého prezidenta připravena na příliv uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Cizinecká policie po obnovení kontrol na německo-rakouské hranici zvýšila počet policistů u hranic s Rakouskem o 200. Podle Tuhého je tak již 700 příslušníků mimo své domovské útvary. Policie očekává, že by se mohlo do Německa nyní pokusit dostat více uprchlíků přes Česko.

Podle Tuhého ale zatím nelze předvídat, jak se bude situace vyvíjet. Policie spolupracuje se sousedními zeměmi a má tam i své zástupce. Bude tak podle Tuhého včas připravena na možnou vlnu migrantů. V případě možného ohrožení bezpečnosti Česka například může zastavit vlaky jedoucí ze zahraničí.

Cizinecká policie zadržela od dnešní půlnoci do rána 47 běženců. Od nedělního večera, kdy policie zesílila bezpečnostní opatření, bylo zadrženo 81 uprchlíků. Policie od nasazení lidí na hranicích také zadržela 56 převaděčů. „Mezi dominantní národnosti, které v tomto čísle figurují, jsou Maďaři, Švédové, ale je mezi nimi i jeden český občan,“ prohlásil Tuhý.

Za prvních sedm měsíců roku vzrostla migrace o více než 109 procent. Od ledna do srpna 2015 bylo na českém území zjištěno 6092 cizinců, což je o 3214 případů více než za shodné období loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…