Policie nechystá změny bezpečnostních opatření při volbě Zemana

25.01.2018 17:30

Policie neplánuje zvláštní bezpečnostní opatření v místě, kde bude ve druhém kole prezidentských voleb volit prezident Miloš Zeman. Nastavena budou standardní bezpečnostní opatření, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Před dvěma týdny Zemanovu volbu narušila ukrajinská aktivistka Anželina Diašová, která ve volební místnosti v pražských Lužinách polonahá vběhla před prezidenta. Podle Bocána prezidentova ochranka situaci zvládla a není důvod, aby se opatření měnila.

Policie nechystá změny bezpečnostních opatření při volbě Zemana
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ochranka pacifikuje útočnici, která ve volební místnosti napadla prezidenta Zemana

Bezpečnostní opatření podle Bocána budou odpovídat významu akce a aktuální bezpečnostní situaci. „Jelikož ochranka incident z minulého kola voleb zvládla, není důvod na stanovených pravidlech cokoliv z naší strany měnit,“ uvedl Bocán. Zdůraznil, že volební místnosti jsou veřejná místa a o případném vstupu novinářů rozhoduje předseda volební komise, nikoliv policie.

Dodal, že policisté neplánují plošné kontroly novinářů, kteří se přijdou podívat, jak bude Zeman volit. „V odůvodněných případech však nelze kontrolu jednotlivce v rámci bezpečnostního opatření předem vyloučit nikdy,“ upozornil Bocán. Zeman svůj hlas do volební urny vhodí stejně jako před dvěma týdny v pátek v 15:00, oznámil dnes Hrad.

Aktivistka se k Zemanovi vrhla ve volební místnosti v základní škole v pražských Lužinách. Před příchodem prezidenta stála v početné skupině novinářů. Ve chvíli, kdy Zeman předkládal volební komisi svůj občanský průkaz, ze sebe strhla košili a s výkřiky „Zeman, Putin’s slut“ (Zeman, Putinova děvka) vběhla před prezidenta. Stejné heslo měla napsané na těle. Zastavila ji prezidentova ochranka. Soud Diašové následně uložil tříměsíční podmínku a vyhostil ji ze země.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…