Policie obvinila muže kvůli výlepu textů chválících smrt vojáků

31.08.2018 17:59

Pražští policisté obvinili šestatřicetiletého muže kvůli výlepu letáků schvalujících zabití tří českých vojáků na zahraniční misi v Afghánistánu. Na webu to uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Vojáci zemřeli na počátku srpna, kdy se v blízkosti jejich hlídky odpálil sebevražedný útočník.

Policie obvinila muže kvůli výlepu textů chválících smrt vojáků
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

„Na základě důkazů jsme obvinili 36letého muže z Prahy ze spáchání zvlášť závažného zločinu podpora a propagace terorismu a přečinu podněcování k trestnému činu. K zajištění dalších důkazů významně přispěli i sami občané, kteří na některé další výlepy policii upozornili,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí pražského protiextremistického oddělení Vojtěch Motyka.

Letáky se objevily mimo jiné v lokalitě Národní třídy. Autor české vojáky označil za žoldáky a okupanty, k jejich zabití gratuloval „afghánským vlastencům“.

Trestní zákoník počítá pro někoho, „kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele“, s vězením na dva roky až deset let. Pokud by se činu dopustil tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, hrozí mu až patnáctiletý trest.

Útok na hlídku složenou z českých, amerických a afghánských vojáků se uskutečnil v neděli 5. srpna. Sebevrah se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly. Tři Češi Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří v době výbuchu ještě byli v obrněných vozidlech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…