Policie obvinila pět lidí kvůli skladování zbraní ve Vrběticích

27.03.2015 12:51

Policisté obvinila pět lidí ze dvou firem, kteří údajně v areálu ve Vlachovicích - Vrběticích na Zlínsku skladovali zakázané protipěchotní miny. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Manažery a zaměstnance společností Excalibur Army a Real Trade podezírá policie z vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence.

Policie obvinila pět lidí kvůli skladování zbraní ve Vrběticích
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Obvinění podle ČT uskladnili ve Vrběticích v roce 2014 celkem 500 protipěchotních min z někdejší výzbroje maďarské armády. Protipěchotní miny zakazuje takzvaná ottawská konvence. Advokáti pětice stíhaných ale tvrdí, že úmluva se na tento konkrétní typ elektronicky dálkově odpalovaných min nevztahuje. 
   
Ottawská konvence vstoupila v platnost v březnu 1999. Upravuje zákaz použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a jejich zničení. Česká republika je mezi více než stovkou zemí, které úmluvu v prosinci 1997 podepsaly. Dokument oslabuje to, že ho nepodepsalo 51 zemí, mezi nimi především Spojené státy, Rusko, Čína, Indie a Pákistán. 
   
Sklady ve Vrběticích vybuchly loni v říjnu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Vyskladňování areálu začalo 2. února, zatím byla odvezena munice a materiál především ze skladů, které má pronajaté Excalibur Army. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…