Policie prověřuje trestní oznámení Hradu na Stehlíkovou

10.10.2022 22:57

Kancelář prezidenta republiky podala trestní oznámení na psychiatričku a bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím výrokům v televizním pořadu, kde na jaře zpochybňovala chod a fungování Hradu v době, kdy byl prezident Miloš Zeman nemocný. Podle oznámení, které vypracoval advokát Marek Nespala, výroky Stehlíkové nasvědčují spáchání trestného činu křivého obvinění. Policie to nyní prověřuje. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy.

Policie prověřuje trestní oznámení Hradu na Stehlíkovou
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Džamila Stehlíková rozebírá psychiku Vladimíra Putina

„Oznámení prověřujeme a zjišťujeme, jestli se jedná o trestný čin, nebo ne,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Podle webu se policie zabývá slovy, která lékařka pronesla zejména na adresu hradního kancléře Vratislava Mynáře letos v březnu v pořadu České televize Máte slovo. „Strašlivé je to, v jaké absolutní závislosti je pan prezident Zeman na svém okolí. Mynář si ho vodí a teprve minulý rok, kdy byl pan prezident nemocný, jsme viděli, že i když lékaři řekli, že není schopný pracovní činnosti, tak jeho úřad dál fungoval. Nevíme, jestli rozhoduje Zeman, čínská ambasáda nebo Putin (ruský prezident Vladimir Putin),“ uvedla Stehlíková v pořadu.

Lékařka serveru nyní řekla, že 21. září byla kvůli oznámení Hradu na policii, kde vyjádřila svůj postoj a stojí si za ním.

Nynější spor Hradu se Stehlíkovou není jejich prvním. Už dřív Hrad podal na lékařku žalobu na ochranu osobnosti kvůli jejím výrokům o Zemanově zdraví. Stehlíková uvedla, že prezident potřebuje psychiatrickou pomoc kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku. Případ začal v září projednávat Obvodní soud pro Prahu 3, kde lékařka uvedla, že za jejími žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí.

Zeman byl loni na podzim dvakrát hospitalizován, přičemž napodruhé byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny. Důvod pobytu v nemocnici Hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním. Člen prezidentova lékařského konzilia, chirurg Pavel Pafko, poté naznačil, že jde o cirhózu jater. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Po propuštění do domácí péče pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj nepřetržitě stará soukromá ošetřovatelská firma.

Stehlíková směle také odhadovala například zdraví ruského vůdce Vladimira Putina. Z detailů z rozhovorů s Putinem letos na jaře odhadovala, že je „vážně nemocný“, a uvedla i svou diagnózu, že má „rakovinu štítné žlázy“.

„Je evidentní, že poslední dva tři měsíce se jeho zdravotní stav, a to i ten fyzický, rapidně zhoršil. Připadá mi, že nechápe, že tu válku prohrává. Připadá mi, že je to nějaká agónie, ale v té agónii ty křeče, které přicházejí, mohou být velice dramatické,“ nechala se slyšet také psychiatrička.

„Je evidentní, že plány, které spřádá kolem 9. května, jestli to bude všeobecná mobilizace nebo další útoky a zvěrstva... my to nevíme. Bohužel je to člověk, který není nemocen jenom fyzicky. Spekuluje se o parkinsonu a rakovině štítné žlázy. Domnívám se, že Parkinsonova choroba by mohla být reálná. Tím, jak se držel stolu, a když vidíme záběry, kde má třes, to vše tomu nasvědčuje,“ uvedla začátkem května pro Primu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…