Policie v Moskvě zatýkala na vzpomínkové akci k Československu

25.08.2018 14:46

Policie na Rudém náměstí v Moskvě zadržela tři účastníky dnešní vzpomínkové akce na 50 let starý protest takzvaných osmi statečných proti invazi do Československa. Informoval o tom ruský opoziční list Novaja Gazeta. Dnešní manifestace se v ruské metropoli zúčastnilo asi 30 lidí, píše ČTK.

Policie v Moskvě zatýkala na vzpomínkové akci k Československu
Foto: repro Oldřich Szaban
Popisek: Fotografie ze srpna 1968 v Liberci na vystaveném panelu na náměstí Edvarda Beneše

Mezi zadrženými jsou aktivista za lidská práva Sergej Šarov-Delone, synovec básníka a účastníka protestu v roce 1968 Vadima Deloneho, politik Leonid Gozman a Anna Krasovická, vnučka další účastnice 50 let staré demonstrace Natalje Gorbaněvské.

Gozman s Šarovem-Delonem skončili ve vazbě poté, co se pokusili rozvinout transparent Za vaši a naši svobodu. Právě toto heslo použilo 25. srpna 1968 osm demonstrantů protestujících proti vojenskému zásahu Varšavské smlouvy v Československu.

Krasovickou pak policie zadržela s nápisem, kterým žádala svobodu pro ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Sencov, který je hlasitým odpůrcem ruské anexe ukrajinského autonomního poloostrova Krym, si v ruské věznici odpykává dvacetiletý trest za terorismus. Režisér obvinění odmítá a označuje je za vykonstruovaná.

Demonstranti z Rudého náměstí z roku 1968 byli odsouzeni k vězení nebo k pobytu v psychiatrické léčebně, řada z nich později ze Sovětského svazu emigrovala. Jejich statečný čin si dnes v Praze na Václavském náměstí připomnělo několik desítek lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…