Policie ve věci útěku Marka Dalíka zůstává klidná

12.10.2012 6:44

Na lobbistu Marka Dalíka, stíhaného za pokus o podvod v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur, neudělil soud vazbu. Dalík je stíhán na svobodě, soud mu neodebral ani jeho cestovní pas. Obviněný tak může libovolně cestovat do zahraničí. Policie se jeho útěku do ciziny příliš neobává.

Policie ve věci útěku Marka Dalíka zůstává klidná
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Marek Dalík by ale mohl odjet třeba do Toskánska, kde tráví větší část roku. "Neříkal, že by neměl v plánu vycestovat," nevyloučil ani jeho advokát Tomáš Sokol. Ten ovšem dodává, že Dalík jasně deklaroval závazek, že bude spolupracovat při dalším vyšetřování.

A žalobci a policisté jsou s tímto prohlášením spokojeni a příliš se neobávají, že by Dalík následoval příkladu jiných slavných "útěkářů", jako třeba Tomáše Pitra nebo Radovana Krejčíře, kteří se před zákonem skrývali v zahraničí. "Pas má k dispozici, může cestovat kamkoliv. Jen kdyby nereagoval na předvolání k výslechu či se vyhýbal dalším právním úkonům, mohli bychom zopakovat návrh na vzetí do vazby," vysvětlil pro Lidové noviny dozorující státní zástupce Jan Kořán.

Vyšetřování se přesouvá do zahraničí

Policisté i žalobci se shodují, že ve vyšetřování bude nyní klíčová právní pomoc ze zahraničí. Ta rozhodne o tom, kdy věc postoupí do fáze obžaloby. "To se nyní nedá říci. Po obvinění musíme zopakovat nějaké důkazy z fáze prověřování, některé důkazy pak v zahraničí nebyly provedeny ještě vůbec, tudíž odhadnout časový průběh je složité," popsal Kořán.

Dalíkův pobyt na svobodě by mohl kromě kauzy Pandur zbrzdit posuny v dalších prověřovaných armádních zakázkách. Od Dalíkova zadržení si kriminalisté slibovali mimo jiné to, že se jim podaří odhalit nesrovnalosti i v dalších sporných tendrech.

"Nedomnívám se, že by to byl nějaký zásadnější problém pro další armádní kauzy. V zásadě si myslím, že se s tím vypořádáme," řekl s klidem Kořán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…