Policie znovu navrhla obžalovat primátora Lajtocha a jeho kolegy

19.03.2014 14:58

Protikorupční policie znovu navrhla obžalovat šest zástupců přerovského magistrátu v čele s primátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD). ČTK to dnes řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Návrh podali už počtvrté.

Policie znovu navrhla obžalovat primátora Lajtocha a jeho kolegy
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

Dosud však žalobkyně jejich stíhání pokaždé zastavila s tím, že trestný čin nespáchali. Kauza jí však byla loni na podzim odebrána a přidělena jinému žalobci. Podle šéfa olomouckého krajského státního zastupitelství tentokrát bude obžaloba podána.

Podezření se týkalo dvou veřejných zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců

„Spis jsme odeslali na krajské státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby na šest obviněných," uvedl Ibehej s tím, že kvalifikace trestných činů zůstává stejná. Policie navrhla obžalovat Lajtocha a jeho kolegy ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. „Doplnili jsme vyšetřování a postupovali podle pokynů dozorujícícho státního zástupce," dodal Ibehej.

Kromě Lajtocha je stíhán jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba. Podezření se týkalo dvou veřejných zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála. V obvinění se řeší i osobní vazby politiků na stavební firmu.

Kauzu doprovází názorový spor mezi žalobci

Na olomouckou pobočku krajského státního zastupitelství se kauza od policie vrací již počtvrté za sebou. Její šéf Vít Kasík dnes ČTK řekl, že tentokrát bude podána obžaloba. Také zástupci Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) při posledním vrácení kauzy vzkázali, že pokud se zásadně nezmění důkazní situace, výsledky vyšetřování dostatečně odůvodňují postavení obviněných před soud. „Vzhledem k tomu, jaký názor zaujalo Nejvyšší státní zastupitelství, nic jiného nepřipadá v úvahu. Bude podána obžaloba. Očekávat to lze zhruba v polovině dubna," uvedl Kasík.

Kauzu doprovází názorový spor mezi žalobci. Policisté obžalobu navrhli již několikrát, státní zástupkyně Marie Kodytková pokaždé stíhání zastavila. Podle ní nešlo o trestný čin. Její usnesení pokaždé zrušilo NSZ a případ jí vrátilo. Kauzu jí nakonec vedení olomouckého krajského státního zastupitelství odebralo. Kasík tehdy ČTK řekl, že neměl jistotu, že bude žalobkyně respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce. Kodytková následně na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…