Policie zveřejní informace o migrantech v ČR za loňský rok

30.01.2020 6:22

Cizinecká policie dnes zveřejní informace o počtu cizinců nelegálně pobývajících v Česku za loňský rok. Za prvních devět měsíců loňského roku policie odhalila 4273 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně, meziročně o 645 lidí více. Zhruba ve čtvrtině případů šlo o občany Ukrajiny, napsala ČTK.

Policie zveřejní informace o migrantech v ČR za loňský rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Většina z celkového počtu migrantů (3914) byla podle statistik odhalena při nelegálním pobytu na území ČR, zbytek podle statistik cestoval přes vnější schengenskou hranici. Při tranzitní nelegální migraci přes území České republiky policie zjistila do září 192 lidí, v meziročním porovnání shodných období jde o zvýšení zhruba o třetinu. Nejčastěji migranti přecházeli hranici se Slovenskem a jako cíl cesty uváděli Německo.

Neregulérním cestovním dokladem se při nelegálním pobytu prokázalo 153 osob, což je o 43 osob více, než ve shodném období roku 2018. Na hranicích se neplatným pasem prokázalo 86 lidí.

Nejvíce zajištěných migrantů pocházelo podle statistik z Ukrajiny (1161 lidí). Následovali občané Moldavska (634 lidí), Vietnamu (269 lidí) a Ruska (212 lidí).

Předloni policie za celý rok odhalila 4992 cizinců, kteří v Česku pobývali nelegálně. Šlo o 254 meziročně více a o 269 méně než v roce 2016. Počty migrantů v ČR se v posledních letech výrazně neliší, významný nárůst zaznamenala policie pouze v roce 2015 v souvislosti s migrační krizí v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…