Policista z GIBS vyšetřoval podivný případ a sám skončil jako obviněný. Soud ho osvobodil

11.04.2014 13:47

Generální inspekce bezpečnostních sborů musela přijmout zpátky bývalého zaměstnance, kterého neprávem stíhala kvůli údajnému zneužití pravomoci. Inspektor ale mohl být odstraněn z případu, který souvisel s podnikatelem napojeným až na Ivana Langera. Napsal to server iDnes.cz.

Policista z GIBS vyšetřoval podivný případ a sám skončil jako obviněný. Soud ho osvobodil
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

GIBS vyšetřoval a obvinil inspektora Petra Netušila. Podle iDnes.cz ale všechno proběhlo za podivných okolností.

Netušil začal vyšetřovat Karla Kadlece a sám pak musel čelit obvinění

Generální inspekce může na rozdíl od policie obviňovat vlastní lidi. Na Netušila si instituce posvítila poté, co v dubnu 2012 začal prověřovat vysoko postaveného policistu – zástupce olomouckého krajského policejního ředitele Karla Kadlece. Ten údajně vyvíjel tlak na podřízené, aby zvrátili v jedné kauze koupi domu ve prospěch podnikatele Ivana Kyselého.

Netušil ovšem své prověřování nemohl dokončit. Sám se musel vypořádat s obviněním ze zneužití pravomoci. Při vyšetřování prý uváděl nepravdivé informace. Jeho případ pak převzali kolegové z Hradce Králové, kteří ho posléze odložili.

GIBS tvrdila, že Netušil lhal o svých informátorech

Proti Netušilovi se vzneslo obvinění, protože do úředního záznamu lhal o okolnostech schůzek s informátory. Inspektor navíc svého nadřízeného žádal o proplacení zvláštních finančních prostředků, které měly být určeny právě na získávání informací.

Okresní soud v Olomouci ovšem Netušila v prosinci minulého roku osvobodil a inspekce ho před pár dny musela vzít zpátky do práce. Soud konstatoval, že Netušil GIBS neokradl a do informátorů investoval vlastní peníze, které poté chtěl proplatit. Nepravdu uvedl do záznamů kvůli ochraně svých zdrojů.

Od Karla Kadlece vedou vazby až k Ivanu Langerovi

Náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec si na kauzu pamatuje jenom matně. „Je to hodně historická záležitost. Inspekce mě skrz tohle kdysi dávno vyslýchala. Měl jsem prý něco ovlivňovat. Ale já jsem nic neudělal,“ řekl serveru iDnes.cz.

Server připomíná, že v roce 2012 se o Kadlecovi psalo kvůli jeho úzkým vazbám na podnikatele Ivana Kyselého, přítele bývalého ministra vnitra Ivana Langera. Za jeho vlády na ministerstvu udělal velkou kariéru na policejním prezidiu současný šéf GIBS Ivan Bílek, který je nejvyšším nadřízeným Netušila.

Netušil se nyní vrátil zpátky do práce. Soud ale prohlásil, že by se mohl dopustit kázeňského přestupku, a tak GIBS znovu vyšetřuje. Inspektor odmítá, že by se dopustil něčeho špatného.

Samotná inspekce poukazuje na fakt, že státní zástupce spatřoval v Netušilově jednání trestný čin. To ale vyvrátil soud. Nyní tedy probíhá kázeňské řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…