Policisté začali stíhat Drobilova exporadce Knetiga

04.08.2011 13:26

Policie obvinila Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila. Je podezřelý z nepřímého úplatkářství v souvislosti s ukládáním peněz v bankách. V případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení.

Policisté začali stíhat Drobilova exporadce Knetiga

Bývalý poradce Pavla Drobila, exministra životního prostředí, Martin Knetig byl obviněn z nepřímého úplatkářství. „Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 bylo policejním orgánem doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání M.K. v kauze údajných machinací s veřejnými zakázkami na SFŽP," uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Muž je podle ní podezřelý z nepřímého úplatkářství v souvislosti s ukládáním peněz v bankách. V případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení. Trestním oznámením, které podal odvolaný ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, se původně začalo zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4.

Vše ke Kauze Drobil

Kriminalisté v případu zahájili trestní řízení pro podezření z pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Prověřují tendr na poradenskou firmu v hodnotě 80 milionů korun. Zatím případ neuzavřeli. Knetigovo stíhání žalobci z kauzy vyloučili kvůli místu spáchání údajného trestného činu.

Drobilovo obvinění odloženo

Případ podplácení Michálka ze strany Drobila policie v půlce června odložila. Následně se však dostala do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednala či nejednala na jeho pokyn. Odložení zkontroluje Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ).

Michálek loni v prosinci upozornil na údajnou korupci na SFŽP prostřednictvím tajných nahrávek. Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil, a na oplátku mu nabídl místo svého náměstka.

Drobil se kvůli aféře distancoval od Knetiga. Tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval. Všechna svá obvinění však odmítl.

Čtěte:

Kauza Drobil pokračuje. Zapojilo se Nejvyšší státní zastupitelství

Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…