Policisté zmrazili peníze, které ČEZ poslala Severomoravské energetice

19.03.2014 22:00

Policie zmrazila peníze, které poslala společnost ČEZ v rámci mimosoudní dohody menšinovým akcionářům bývalé distribuční společnosti Severomoravská energetika (SME). Policisté totiž zkoumají okolnosti dohody.

Policisté zmrazili peníze, které ČEZ poslala Severomoravské energetice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Prostředky fondu byly obstaveny ve středu dopoledne, tvrdí Pavol Krúpa, největší majitel slovenské skupiny Arca Capital, pod kterou fond v Česku spadá. Policie zkoumá okolnosti dohody ČEZ a menšinových akcionářů SME. Ti se s energetickou společností soudili od roku 2006 kvůli výši vyrovnání, kterou jim ČEZ nabídl. Pohledávky akcionářů odkoupila skupina Arca Capital, se kterou se ČEZ dohodl na mimosoudním vyrovnání.

„My jsme vykoupili podíl za 133,5 milionu korun. Arca pak dostala od ČEZ 349 milionů a rozdíl zůstal na Arca Capital Global Equity, což je náš investiční fond," uvedl Krúpa. Arca Capital tak na transakci vydělala 166 milionů korun.

Energetická společnost se tak vyhnula možnosti nárokování dalších akcionářů, hlavně francouzské firmy EDF. Ta by mohla požadovat až 700 milionů korun, tvrdí finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Kvůli Severomoravské energetice navíc protikorupční policie zasahovala už v pátek v sídle ČEZ. Vyžádala si prý dokumenty, které se spojují právě s vytěsněním minoritních akcionářů SME.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …