Politici EU si chtějí postavit speciální bunkr. Má chránit před špiony, cena 195 milionů

15.07.2022 8:00

Politici členských zemí EU se chtějí víc chránit před špiony. Plánují vybudovat speciální bunkr, který by jim zajistil mimo jiné také kybernetickou bezpečnost. Takový bunkr má vyjít v přepočtu přibližně na 195 milionů korun. Server Politico si položil otázku, proč EU už takový kryt jako vystřižený z příběhů Jamese Bonda nemá už dávno. Prý je čas, aby EU konečně odhodila závoj nevědomosti.

Politici EU si chtějí postavit speciální bunkr. Má chránit před špiony, cena 195 milionů
Foto: Parlameter 2018
Popisek: Průzkum Parlametru 2018

Když český premiér Petr Fiala (ODS) poprvé vyrazil do Kyjeva, který byl v té době ještě v přímém ohrožení ze strany ruských agresorů, nesměl sdělovat veřejně, kde jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym a jeho delegací, aby nevyšlo najevo např. to, kde se nachází některý z bezpečných bunkrů, ve kterém Zelenskyj jedná se svými nejbližšími.

Podobný bezpečný úkryt si teď podle server Politico chce vybudovat i Evropská komise. Má stát asi 8 milionů euro, tedy v přepočtu přibližně 195 milionů korun. Tento kryt má politiky členských států ochránit také před špiony. „Země EU plánují bunkr v bondovském stylu, aby zastavily zahraniční špiony,“ napsal doslova server Politico.

A položil si otázku, proč EU nemá takový bezpečný bunkr už dávno.

Server EU Observer, jehož informace Politico převzal, k tomu uvádí, že plánovaný úkryt by měl umožnit jednání až stovky osob v debatním sále a tento sál by měl být v maximální možné míře odstíněn proti odposlechům.

Místnost bude podle EUObserver off-line, ale bude vybavena vnitřní konferenční technologií s velkou obrazovkou a mikrofony pevně připojenými ke stejně zabezpečeným kabinkám pro 30 tlumočníků. Jednací místnost prý bude zajištěna izolační bezpečnostní klecí s certifikátem NATO.

Zařízení má být vybudováno do roku 2024 v komplexu Rady EU v Bruselu a každý, kdo do něj bude chtít vstoupit, včetně uklizeček, bude muset projít bezpečnostní prověrkou na druhý nejvyšší stupeň využívaný v EU.

„Je čas na ‚velký reset kybernetické bezpečnosti‘," řekl Bart Groothuis, liberální poslanec Evropského parlamentu, který dříve pracoval jako vedoucí politiky kybernetické bezpečnosti na nizozemském ministerstvu obrany. „Bunkr musí být symbolem nového způsobu myšlení a odstranění závoje nevědomosti, pod kterým se instituce EU nacházely, pokud jde o hrozbu kybernetické špionáže," dodal Groothuis.

Kybernetické útoky na instituce EU byly odhaleny v roce 2021, v roce 2020 i v roce 2019. Stopy některých z nich směřují do Ruské federace. Ale má jít také o obranu před čínskými a izraelskými špiony. Bezpečnostní experti však upozorňují, že něco jako absolutní ochrana před špiony neexistuje. Ani ti nejlépe vycvičení specialisté zpravidla nenajdou všechna potenciálně nebezpečná odposlouchávací zařízení, které protistrana může umístit do té či oné jednací místnosti.

Útoků nezůstaly ušetřeny ani mobilní telefony některých vrcholných evropských politiků. Svou roli tady sehrál v Izraeli vyrobený software Pegasus.

Už v roce 2020 připravila EU plán na vybudování bezpečnější satelitní sítě, jejímž smyslem má být chránit informace kolující mezi členskými státy společenství o plánech do budoucna.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…