Politici považují Onderkův billboard s policistkou za nekorektní

04.09.2014 17:40

Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) se objevil na několika místech ve městě na volebním billboardu s heslem „Společně pro Brno" se skupinou lidí, mezi kterými je kromě něj dobrovolný hasič, motocyklový závodník, ale také členka Městské policie Brno. Právě přítomnost policistky označila většina politiků a odborníků za nekorektní. Billboard může vyvolat dojem, že městská policie podporuje konkrétní politickou stranu, i když by měla být apolitická, řekl dnes ČTK politolog Stanislav Balík.

Politici považují Onderkův billboard s policistkou za nekorektní
Foto: Redakce
Popisek: primátor Brna Roman Onderka (ČSSD)

Ze zákona nelze mít na billboardu složky integrovanného záchranného systému, což je státní policie, profesionální hasiči a záchranáři. „Stejnokroj státní policie může nosit pouze policista, který plní služební úkoly. V jiném případě je to přestupek,“ informovala ČTK mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Právě tomu se ale Onderka vyhnul, neboť vedle něj nestojí nikdo ze složek integrovanného záchranného systému, nýbrž členka městské policie. I to však mnozí považují za nevhodné.

„Není v pořádku, když se vládnoucí politik fotí a prezentuje se silovými složkami. Je to za hranou toho, co by se dělat nemělo,“ sdělil Balík. Za příliš vhodný billboard nepovažuje ani bývalá ústavní soudkyně a současná senátorka Eliška Wagnerová (zvolená za SZ). „Primátor je nadřízený městské policie a mohlo by vzniknout podezření, že se s ním podřízení nefotili ze svobodné vůle, ale kvůli příkazu,“ uvedla pro ČTK Wagnerová.

S tím však Onderka nesouhlasí. „Všechny jsem požádal, zda by se se mnou vyfotili a podpořili mou kandidaturu na primátora. Zajistili si souhlas od zaměstnavatelů,“ konstatoval Onderka.

Za pravdu mu dává mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. „Členka našeho sboru se rozhodla sama ze svobodné vůle a dali jsme jí souhlas. Nedělala to ze žádných politických úmyslů, ale chtěla pouze zviditelnit městskou policii,“ vysvětlil ČTK Ghanem.

„V daném případě by mohl být postup nadřízených orgánů sboru protiprávní. Pokud totiž nejsou složky dobrovolného charakteru a spadají do struktury veřejné správy, musí se držet zásady politické nestrannosti,“ informoval ČTK Yury Kabitskiy z advokátní kanceláře Andrey Vovesné. Doplnil, že případ by mohl skončit stížností nebo správní žalobou.

Onderka zákon neporušil, jeho počínání se však mnohým nelíbí

I když Onderka nijak zákon neporušil, jeho postup se nelíbí mnoha politikům. „Nepřijde mi to příliš vhodné. Kdybych byl primátorem, městskou policii bych pro kampaň nezneužíval. Raději bych je poslal do ulic, kde jsou potřební, než aby se fotili na volební materiál strany,“ sdělil radní Brna Libor Šťástka z koaliční ODS. Proti jsou i opoziční zastupitelé. „Je to nekorektní postup. Pokud už se s městskou policií někdo fotí, měly by být stejné podmínky pro všechny strany,“ řekl lídr TOP 09 Jaroslav Kacer. Souhlasí i kandidátka číslo 1 za brněnskou KSČM Helena Sýkorová. „Pokud je někdo šéfem městské policie, neměl by využívat svého postavení. Může ho to zvýhodňovat a není to příliš etické,“ uvedla Sýkorová.

Způsob prezentace Onderky považuje za nevhodný i lídr ANO Petr Vokřál nebo Martin Ander ze Strany zelených. „Primátor je vrchním velitelem městské policie a jeho propagace je velmi nešťastná. Billboard může totiž v očích veřejnosti poškodit jméno městské policie, která se angažuje ve volební kampani,“ doplnil Ander. Proti je i lídr hnutí Žít Brno Matěj Hollan. „Primátor využívá svých podřízených, aby se pak chlubil jejich peřím. Používá stejnou metodu jako ve Francii Ludvík XIV., který tvrdil: Stát jsem já. Onderka tvrdí: Brno jsem já,“ řekl Hollan.

Jediná, komu billboard nevadí, je kandidátka na primátorku za KDU-ČSL Klára Liptáková. „Nebyla bych tak přísná, protože pak bychom tak mohli brát cokoliv. Pokud billboard nikoho nepohoršuje nebo nepobuřuje a není sprostý, tak ať ho primátor má,“ uzavřela Liptáková.

V podzimních komunálních volbách, které se uskuteční 10. a 11. října, kandiduje v Brně 17 stran a seskupení stejně jako v posledních volbách před čtyřmi lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …