Politický geograf Jelen o Rusku. Vidí spory v Kremlu

12.01.2023 20:07

Politický geograf Libor Jelen neočekává, že by změna ve velení ruských jednotek na Ukrajině přinesla nějakou změnu na průběhu války. Náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, který nahradil Sergeje Surovikina, je totiž autorem koncepce celé války. Podle Libora Jelena tak spíše jde o mocenské boje v Kremlu a na úrovni armády.

Politický geograf Jelen o Rusku. Vidí spory v Kremlu
Foto: Repro Russia Today
Popisek: Generál Valery Gerasimov

Dlouholetý náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov nahradil v čele speciální vojenské operace na Ukrajině Sergeje Surovikina, který tak vydržel v čele ozbrojených sil na Ukrajině jen tři měsíce. Podle politického geografa z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Libora Jelena to ale žádné změny ve vývoji války nepřinese.

„Gerasimov je autorem koncepce celé války a nemyslím si, že by v tuto chvíli byl schopen přinést něco nového,“ tvrdí Libor Jelen podle serveru iROZHLAS.cz. „Je to součást jakýchsi rošád, které sledujeme po celou dobu vedení války. Vyplývá to z nespokojenosti s dosavadními výsledky toho, jak si ruská armáda počínala,“ vysvětluje Jelen.

Podle analytika to ukazuje, že ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi dochází trpělivost. „Myslím, že Vladimir Putin ztrácí trpělivost. A myslím, že dochází k mocenským bojům. Jak v Kremlu, tak v samotné ruské armádě je určité napětí a toto je jeden z dalších kroků, kterými si má upevnit moc jedna z klik,“ uvažuje Jelen.

„Myslím, že ruská armáda nemá příliš intelektuální kapacitu na to, změnit dosavadní chod války,“ dodává Jelen a opakuje, že Gerasimov je autorem vojenské doktríny vedení války, kterou se Rusové na Ukrajině řídí.

„Doktrína vychází z teoretických koncepcí vedení válek. Nepřinesl úplně nic světoborného, spíš jenom zavedl určitou koncepci moderního vedení války do ruské armády a pak se to využilo na Ukrajině. V podstatě jde o využití propojení válečných operací s dalšími aktivitami politickými, ekonomickými, diplomatickými, informačními, humanitárními,“ vysvětluje Jelen a připomíná, že hybridní vedení války jsme mohli sledovat už v roce 2014, kdy ruská armáda začala obsazovat Krym takzvanými zelenými mužíky. „To byl přesně ten způsob hybridního vedení konfliktu, kdy armáda útočí na cizí stát, aniž dopředu odkrývá karty,“ dodal analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…