Politický geograf Romancov: Anexe Krymu měla být jen předehrou k připojení dalších částí východní Ukrajiny

27.04.2015 23:23

Nejnovějšímu prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že Krym nepřipojil k Rusku proto, že by pro něj měl nějaký zvláštní strategický význam, ale proto, aby byla odstraněna historická nespravedlnost, se v pondělním vydání pořadu Události, komentáře věnoval politický geograf Michael Romancov. V další části pořadu pak zpravodaj České televize v Polsku Josef Pazderka shrnul pondělní události kolem cesty ruského motorkářského gangu Noční vlci středoevropskými zeměmi.

Politický geograf Romancov: Anexe Krymu měla být jen  předehrou k připojení dalších částí východní Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Připomněl, že Putin dříve říkal, že Krym má strategický význam, později tvrdil, že Krym je kolébkou ruského národa. Romancov přiznal, že Krym je strategické místo, ale jen v kontextu Černého moře.

Anexe Krymu podle Romancova měla být jen předehrou k připojení celé východní části Ukrajiny, od Charkova po Oděsu. Důvodem měl být strach Putina z toho, co se stalo na Majdanu.

Romancov je přesvědčen, že demokratizovat Ukrajinu lze, byť to bude obtížné. Podle něj se také nedá věřit oficiálnímu tvrzení Ruska, že žádný další Krym nebude. Důvodem Romancovovy skepse je to, že vedení Ruska v tomto směru vždy „hloupě lhalo“.

Zpravodaj ČT v Polsku Josef Pazderka pak zrekapituloval dnešní dění okolo jízdy ruského motorkářského gangu Noční vlci. Ti po včerejším průjezdu Běloruskem měli dnes překročit hranice s Polskem. To však desítku motorkářů nevpustilo, ostatním se ale zřejmě do Polska proniknout podařilo možná už v neděli. Zřejmě se ale na polském území nebudou dávat dohromady, protože pokud by tak učinili, polské orgány by je ze země vykázaly. Pazderka tak naznačil, že ti z gangu Noční vlci, kteří se na polské území dostali, vytvoří na silnicích skupinu teprve na českém území. Český ministr zahraničí totiž uvedl, že pokud motorkáři budou dodržovat české zákony a předpisy, v průjezdu naším územím jim bráněno nebude.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…