Političtí vězni v Evropské unii? Katalánsko povstalo

18.10.2017 9:55

Napětí mezi katalánskými příznivci nezávislosti a španělskou vládou se stále zhoršuje. Španělské úřady zatkly dva katalánské vůdce a v Barceloně vyšlo na jejich podporu dle některých odhadů až 200 000 lidí.

Političtí vězni v Evropské unii? Katalánsko povstalo
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Mainstreamová média před několika dny s neskrývaným zadostiučiněním publikovala fotografie z demonstrace, jejíž účastníci se vyjadřovali pro setrvání Katalánska ve státním svazku se Španělskem. Nicméně včerejší zaplněné ulice Barcelony již většinu médií až tolik nezajímají. Tentokrát se totiž v hojném počtu opět sešli příznivci nezávislosti Katalánska. Na protest proti rozhodnutí španělských úřadů trestně stíhat dva katalánské vůdce.

Demonstranti zaplavili hlavní třídu a v rukách drželi svíčky za oba zatčené aktivisty, Jordi Sancheze (Katalánské národní shromáždění) a Jordi Cuixarta (Omnium Cultural), které označují za „politické vězně“. Protesty probíhají nenásilnou formou, ale jejich účastníci dávají jasně najevo, co si myslí o budoucnosti Katalánska v jednom svazku se Španělskem. Oba političtí aktivisté jsou vyšetřováni pro svůj podíl na masových demonstracích 20. září letošního roku.

 

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí

Oběma aktivistům hrozí až patnáctileté vězení. Soudce v Madridu je obvinil z toho, že ačkoli stáli v čele protestu, nevyzývali jeho účastníky ke klidu, ale k ochraně katalánských úřadů prostřednictvím masivní občanské mobilizace. „Tento krok nelze v demokratické společnosti tolerovat. Mobilizace bude pokračovat. Nemohou přece uvěznit nás všechny,“ uvedla organizace Omnium Cultural v bojovném duchu na Twitteru.

Španělský generální prokurátor navíc požádal soudce, aby uvěznil také šéfa katalánské policie Josepa Lluise Trapera. Jako důvod uvedl, neochotu policejního důstojníka uposlechnout příkazů španělských úřadů, které požadovaly podniknout všechny kroky k zastavení nezákonného referenda. Traper byl nakonec propuštěn, ale musel odevzdat svůj pas a je nucen se u soudu hlásit každých patnáct dní.

Španělský ústavní soud mezitím označil katalánské referendum o nezávislosti za protiústavní, a tím pádem také neplatné. Vůdce Katalánska Carles Puigdemont po přepočítaní hlasů oznámil, že pro nezávislost se vyjádřilo 90 % voličů a dodal, že tak má mandát k vyhlášení nezávislosti. Nicméně od španělské vlády dostal ultimátum, do kterého se má svých plánů vzdát. Ultimátum vyprší tento čtvrtek, ale zatím není jasné, co se stane v případě, že Puigdemont neuposlechne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…