Politik se vyjádřil ke Gabriele Koukalové, která poslala kalhotky Jágrovi. A nebyl sám

18.04.2018 13:55

Biatlonistka Gabriela Koukalová se rozhodla dál rozviřovat společenské vody. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV popisovala, co ji vedlo k napsání knihy, ve které hovořila o svém zdraví, o rodině, ale i o poměrech v českém biatlonu.

Politik se vyjádřil ke Gabriele Koukalové, která poslala kalhotky Jágrovi. A nebyl sám
Foto: ČOT
Popisek: Český olympijský tým - logo

Zkušenosti s Gábinou Koukalovou má i Jaromír Jágr. Na olympiádě v ruském Soči Koukalová říkala, že jí utekla nejvyšší medaile možná i proto, že se jí zařezávaly kalhotky. Jágr k tomu poznamenal, že by příště mohla jet „na ostro“ a zlatá medaile bude jasná. Koukalovou tím však urazil. „Nalepila jsem mu kalhotky na čtvrtku, dala do obálky a připsala jsem tam, že děkuji za radu a nebudu už je potřebovat. Popřála jsem i vše nejlepší k narozeninám,“ prozradila Koukalová. Příhodu připomněl server Aha.cz.

Dosud se ale nerozhodla, jestli se sportem skončí definitivně. Za rok se jí možná vrátí chuť zase vlétnout do biatlonu na nejvyšší úrovni. V tuhle chvíli ale trpí celkovou únavou organismu, která se projevuje přetrvávající bolestí lýtek.

Vůbec pro ni prý nebylo lehké začít mluvit. Problémy prý měla v ženské části biatlonového týmu. „S klukama“ bylo všechno v pořádku. Tedy až na to, že se dopracovala až k anorexii, zvracela jídlo a zle jí bylo i po psychické stránce. Nebyla ale pravda, že by jedla jen tampony, jak to podle Koukalové vylíčil bulvár. „To je úplná blbost,“ zdůraznila sportovkyně.

V knize uvedla, že mezi ženami a dívkami v českém biatlonu panuje rivalita, kterou těžko snášela. Velmi kritická byl i k šéftrenérovi českého biatlonu Ondřeji Rybářovi. Do týmu prý Koukalová nikdy nezapadla, protože byla „tak trochu jiná“ než její kolegyně. Nezapadla možná i proto, že nejedla. Když člověk nejí, chová se jinak, než by se choval, kdyby jedl normálně. To, že nezapadla do týmu, přičetla Koukalová na vrub především své někdejší kolegyni Veronice Vítkové. „Když holky nebyly moc na mé straně a byly spíš proti mně, viděla jsem v tom hodně její faktor.“

Národní socialista Přemysl Votava Koukalové poděkoval za to, že otevřeně promluvila o zákulisí českého sportu.

„Přesto, když slyším ta upřímná slova Gabriely Koukalové, hvězdy první velikosti našeho sportu, je mi smutno. Ta milá a poctivá Gabriela Koukalová byla jen výlohou našeho sportu. Tedy hlavně výlohou ČOV. Díky této výloze se mnohým žilo dobře, byly výlety po celém světě. ... Kolem Gábiny Koukalové se rodily nové hvězdy i hvězdičky. Tisíce těchto hvězdiček stály ve frontě zájemců o tento sport. Biatlon byl zářící hvězdou našeho sportu. Kde byly hvězdy, byly i zdroje,“ píše politik v prohlášení, které má server ParlamentníListy.cz k dispozici.

„Dnes se ty hvězdičky probudily ze svého snu. S nimi nejen jejich rodiče, ale i my příznivci sportu, kteří jsme se radovali z jejich úspěchů. ... Po slovech Gábiny Koukalové, jak se zdá, pro ČOV byla důležitá jen ta výloha. Za tou výlohou byly  sponzorské dary a příspěvky ze státního rozpočtu. K těmto zdrojům byli přisátí ti mnozí velcí činovníci a další ‚bafuňáři‘ v pozadí. Samotní sportovci, ti byli jen pouhou součástí tohoto systému,“ pokračoval politik.

Publicista Josef Káninský byl v komentáři pro server Lidovky.cz ke knize o něco kritičtější. Jde prý o ukázku toho, jak se věci dělat nemají. Jak rodiče nemají přespříliš nutit své dítě do sportu, jak si muži nemají myslet, že ženy přemýšlejí stejně jako oni a  jak je třeba naslouchat ženě, která pravděpodobně volala o pomoc.

„Knižní biografie Gabriely Koukalové je varováním rodičům, kteří chtějí mít z dítěte špičkového sportovce a neznají míru. Varováním mužům, kteří v komunikaci se ženami používají mužské modely myšlení. Varováním novinářům, že přátelit se se sportovci, vzhlížet k nim a zároveň o nich psát je profesionální smrt. Publikace osmadvacetileté biatlonistky je příručkou, ‚jak se to nedělá‘,“ píše v komentáři Káninský.

Koukalová si prý na několika místech v knize odporuje. Třeba když tvrdí, že na škole bývala rebelkou, kterou je dodnes, ale později napíše, že by ráda byla rebelka, už se tak nechová, protože je přece dospělá.

Dílo prý v podstatě dokazuje, že Koukalová přesně neví, kam patří. Ví, že nepatří do českého biatlonu, ví, že si kvůli sportu místy tak úplně neporozuměla s rodiči a ví, že knihou vzbudila celou řadu reakcí, a ne všechny musí být pozitivní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…