Politika nesmí být o číslech, píše nový ministr v knize. Narazí na Kalouska?

14.05.2012 11:42

Nový ministr školství Petr Fiala se dosud ke svému resortu moc nevyjadřoval. Z jeho knihy Politika, jak nemá být ale lze usuzovat, jak o některých věcech smýšlí. Server Českápozice.cz připravil článek, ve kterém se uvažuje nad osudem známého politologa, který se náhle ocitl v roli politika.

Politika nesmí být o číslech, píše nový ministr v knize. Narazí na Kalouska?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Na Fialu, bývalého rektora Masarykovy univerzity, čekají nástrahy, které mu zanechal jeho předchůdce Josef Dobeš. Jedná se o nedotaženou verzi státních maturit, zastavené čerpání dotací z EU nebo rozpracovaná reforma terciárního vzdělávání.

Bude Fiala jen totálně neproduktivní teoretik?

Českápozice.cz si půjčuje slova komentátora Reflexu Bohumila Pečinky, že Fialovy kroky v politice budou poměřovány principy, které hlásal ve svých knihách. „Bude se nad ním vznášet přízrak jiného politologa, Petra Pitharta, jenž se v praktické politice vyprofiloval jako totálně neproduktivní teoretik, což je jen o něco málo lepší než korupčník,“ napsal komentátor Reflexu.

Kniha Politika, jak nemá být pojednává o tom, jak je v naší zemi něco v nepořádku s politikou. Je prý pokažená a neřeší problémy, které jsou podstatné.

Podle Česképozice.cz je jádrem knihy myšlenka, že „elita dala od politiky ruce pryč a stále více ji přenechává lidem, pro něž politika není službou veřejnosti“. Fiala ve svém díle v deseti oddílech ukazuje, jaká nemá být politika.

Desatero, jak by podle Fialy měla vypadat politika:

V prvé řadě by cílem politiky nemělo být uspokojit všechny za všech okolností, ale vytvořit prostředí, jejž je pro všechny pokud možno příznivé a spravedlivé. Většinový názor je důležitý, ale jen jako korekce směru, ne jako podnět pro každodenní výkon a chrlení nových nápadů.

Nemělo by se také dbát na to, aby všichni rozhodovali o všem. Není rozumné, aby všichni občané rozhodovali, jaké nakoupit zbraně a jak zabezpečit stát. Mělo by se spoléhat na rozhodnutí na základě odbornosti.

Politici se v poslední době stali svého druhu baviči a celebritami, které musí být vidět. Fiala se naproti tomu podle Česképozice.cz nebude protlačovat do televizí a novin.

Politici se vyjadřují ve zkratkách. Zaujmou voliče ale složité debaty?

Obecně politika je určována tím, jaké problémy řeší média. Ta také formují veřejná vyjádření politiků. „Politik už nesděluje své ideje a nevysvětluje problémy v jejich pravdivosti a složitosti, ale vyjadřuje stále stručnější hesla a emoce, je nucen být neustále v konfrontaci, aby to bylo zajímavé,“ tvrdí politolog z Brna, jenž se v těchto dnech sám stává politikem. Zaujmou ale lidi komplexní a složité akademické debaty?

Že by politika neměla být obchodem něco za něco, je dalším bodem v knize od Fialy. Kšeftuje se hlavně s ekonomickými zájmy. Českápozice.cz tvrdí, že pro Fialu není na překážku ideové vymezení. Dohodnout se s ostatními politiky by pro něj mělo být snadné.

Politika je střet. Objektivní dobré řešení neexistuje

Objektivní politika nebo dobré řešení neexistuje. Jedná se o střet idejí, programů, koncepcí osobností a mocenským zápasem. Fiala tedy nejspíš nebude mlžit ani kličkovat.

V poslední době sílí byrokracie. Administrativa se snaží společenské problémy neřešit anebo vytváří komplikovaný alibistický systém, v němž se vyzná jen kvalifikovaný byrokrat. Fiala v knize upozornil, že v Česku jsou nejoblíbenější ti politici, kteří se k ničemu nevyjadřují a působí jako kompetentní úředníci.

Zákony mají sloužit lidem a nekomplikovat jim život. Fiala se podle Česképozice.cz domluvil s náměstkem Jiřím Nantlem, aby společně proměnili školskou legislativu. Neměl by se tedy ztratit ve změti právních kliček.

Politika nemá být řízená statistikami a musí být srozumitelná

Fiala také akcentuje dlouhodobá opatření. Politika podle něj by neměla být řízena statistikami, čísly nebo náhodnými výkyvy. Bude proto zajímavé, jak se vypořádá s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Posledním bodem je srozumitelná politika. „Podstatné je, zda (problémy) odrážejí pociťované, artikulované a agregované zájmy v rámci jednoho politického systému. Pokud ne, přináší ,globální‘ politika další rozpor a neporozumění mezi politickou elitou a občany, což vede k oslabování demokracie,“ napsal Fiala podle serveru Českápozice.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…