Politikům jsou prý obyčejní lidé úplně ukradení. Zajímá je moc a peníze

07.03.2014 19:22

Téměř všichni Češi míní, že politiky většinou nezajímají názory obyčejných lidí. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Politiky prý zajímají hlavně moc a majetek, což jsou podle dotázaných jedny z hlavních pohnutek pro vstup do politického života.

Politikům jsou prý obyčejní lidé úplně ukradení. Zajímá je moc a peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Pouze podle zhruba desetiny Čechů se zajímá o názory obyčejných lidí většina politiků. Zbytek Čechů míní, že se o to, co si lidé myslí, zajímá jen menšina politiků, nebo dokonce nikdo z politické sféry. K odpovědi, že politiků starajících se o názory lidí je menšina, se přiklání 73 procent dotázaných a k odpovědi, že názory lidí nezajímají žádného politika, 15 procent.

Vliv na podstatné věci

Oproti loňsku se celkový podíl negativních odpovědí zmenšil, ale pouze o několik procentních bodů. Ubylo především lidí, kteří si myslí, že se o názory veřejnosti nezajímá nikdo z politiků. Podíl těchto odpovědí klesl z 20 na 15 procent. Méně skeptičtí jsou především příznivci politické pravice a mladší lidé.

Pracovníci CVVM také zjišťovali, co podle veřejnosti nejčastěji vede lidi ke vstupu do politiky. Nejvíce dotázaných, devět desetin účastníků průzkumu, si myslí, že důležitou pohnutkou je možnost ovlivňovat veřejné záležitosti. Téměř stejný podíl Čechů míní, že zásadní pohnutkou je také získání moci či majetku nebo snaha osobně vyniknout.

Naopak nejméně Čechů, méně než dvě třetiny, si myslí, že do politiky láká lidi hlavně snaha pomoci řešit problémy ve společnosti nebo prosadit představy o ideálním uspořádání společnosti.

Průzkum provádělo CVVM v období od 3. do 10. února. Zúčastnilo se ho 1081 obyvatel ČR starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…