Politolog Jelínek o Zemanovi: Místo aby veřejnost uklidňoval, tak ji straší. A má tendenci poštvávat chudé a bídné na ještě chudší a bídnější

06.07.2015 13:04

Do ostré kritiky prezidenta Miloše Zemana se na vlnách Českého rozhlasu Plus pustil politolog blízký sociální demokracii Lukáš Jelínek. Hlavě státu vyčítá především jeho příkré odsuzování všech muslimů, nikoliv jen těch radikálních. A také „legitimizování nahnědlých mýtů“.

Politolog Jelínek o Zemanovi: Místo aby veřejnost uklidňoval, tak ji straší. A má tendenci poštvávat chudé a bídné na ještě chudší a bídnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

V úvodu svého zamyšlení Jelínek poukázal na to, že prezidentovi nikdy nešlo „zametání před vlastním prahem“. „Jeho kancléř dřív obroste mechem, než dostane bezpečnostní prověrku a veřejnosti se podrobně svěří se svými majetkovými poměry. Prezident mlčí. Jeho poradce utrpěl se svojí firmou drtivou prohru se státem v soudním sporu o dluh za letecký petrolej. Prezident mlčí,“ vyčítá Jelínek prezidentovi a poukazuje na to, že Miloš Zeman naopak mluví tehdy, jakmile vycítí příležitost zasurfovat si na vlně veřejného mínění.

Tuto příležitost naposledy využil v rozhovorech, které v hojném počtu rozdal Zeman před svým odjezdem na prázdniny. Za nejpozoruhodnější považuje Jelínek věty, v nichž se prezident svěřuje, že v České republice nechce islám. A souzní tak s protiislámskými aktivitami kontroverzního Martina Konvičky.

Arabští diplomaté nepočítají s tím, že náš prezident se fakty nezatěžuje

Politolog upozornil, že uznávaná Organizace islámské spolupráce v těchto dnech připomněla, že Zeman v minulosti srovnával muslimy a antisemitismus a rasismus nacistů a dodala, že „generální tajemník organizace prohlásil, že takovéto výroky ukazují nejen na nedostatek znalostí a špatné pochopení islámu ze strany prezidenta Zemana, ale pomíjejí také historický fakt, že antisemitismus a nacismus byly veskrze evropským fenoménem.“

Podle Jelínka ale arabští diplomaté nepočítají s tím, že naše hlava státu se fakty nezatěžuje. „Stačí jí dojmy a pocity. Jako s oním vysněným Peroutkovým článkem kdesi v Přítomnosti vlevo dole. V minulosti Zeman falešně panikařil s teroristou Attou, nyní vykládá o náboru Čechů do bojových jednotek Islámského státu,“ kritizuje Jelínek údajné malé zohledňování faktů ze strany Miloše Zemana.

Místo aby veřejnost uklidňoval, tak ji straší

Jelínek také tvrdí, že Zeman svoji posedlost provazuje s obavami před šířením islámu v České republice, které sdílí značná část občanů. „Prezident místo toho, aby veřejnost uklidňoval, ji straší. Navíc má tendenci poštvávat chudé a bídné na ještě chudší a bídnější. Zastane se po panu Konvičkovi i názorů legálně působící Dělnické strany sociální spravedlnosti?“ ptá se Jelínek.

Závěrem píše, že Miloš Zeman propadl virtuální politice hraničící s divadlem. „Spektákl to musí být strhující natolik, že se ani vláda, jež má objektivní odpovědnost za domácí i zahraniční politiku, dosud nezmohla na odpor,“ uzavřel levicový politolog své zamyšlení.

Celý text včetně zvukové nahrávky najdete ZDE

 


 

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…