Politolog Zbořil promlouvá: Nechci říkat, že jsme úplní ignoranti, ale...

20.12.2020 9:03

Politolog Zdeněk Zbořil má za to, že v hodnocení politických událostí se lidé až příliš zaměřují na viditelné osobnosti. Nezamýšlíme se nad tím, kdo stojí za nimi.

Politolog Zbořil promlouvá: Nechci říkat, že jsme úplní ignoranti, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Politolog Zdeněk Zbořil se zamyslel nad předáváním moci v USA, v Rusku či v Číně. Lidé se podle něj často až příliš zaměřují na nejviditelnější osobnost, jako je odcházející prezident USA Donald Trump, ale často už nevidíme obrovské byrokratické aparáty, které stojí za Trumpem, za ruským prezidentem Vladimirem Putinem či za čínským prezidentem.

Nechci říkat, že jsme úplní ignoranti, ale příliš se vždycky zaměřujeme na ty viditelné persony, na toho amerického prezidenta, na to ruského prezidenta nebo na šéfa Komunistické strany Číny a zapomínáme na to, že oni jsou jen ti, kteří sedí na vrcholku nějaké pyramidy, která nezasahuje celou společnost,“ upozorňuje Zbořil v rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz.

Jde o úředníky státního aparátu. Jde o desítky až stovky tisíc duší, které představují nemalou sílu státu, ba vlastně zachovávají kontinuitu vlády.

„Zapomínáme na to, že ti lidé (úředníci) tam jsou dlouho, že se umějí v těch kancelářích udržet. Já nevím, co tam všichni dělají, jestli jsou všichni efektivní, nebo jestli jsou to takoví ti Gogolovi byrokrati, kteří předstírají svoji aktivitu, ale pravda je, že v těch kancelářích sedí. A když mluvíme u nás o  450 tisících byrokratech, tak si musíme uvědomit, že ti lidé mají určitý volební potenciál,“ upozornil Zbořil.

Volby jsou z tohoto hlediska pro Zbořila určitým nezbytným mocenským rituálem, po kterém se část tohoto úřednictva vymění, ale jen část.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…