Politolog v ČT: Rath měl být propuštěn určitě dříve

12.11.2013 21:27

Politolog ze sociálnědemokratické Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek se sice nedomnívá, že by v Rathově případu šlo o politický proces, nicméně je přesvědčen, že nad otázkou jeho propuštění měly soudy vážně uvažovat již dříve, kdy byly završeny objektivní důvody vazby, tedy především možné ovlivňování svědků, jež byli mezi tím již vyslechnuti.

Politolog v ČT: Rath měl být propuštěn určitě dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudem

Ač indicie o Rathově vině působí podle Lukáše Jelínka přesvědčivě, domnívá se, že důvody vazby dávno pominuly. „Vnímání procesu částí veřejnosti jako procesu politického je dalším důvodem k ukončení vazby. Měli o tom uvažovat již dříve,“ uvedl Lukáš Jelínek v pořadu České televize Hyde Park, moderovaném Bohumilem Klepetkem.

Lukáš Jelínek před pěti lety napsal předmluvu k Rathově knize, v níž vyjádřil touhu „vstoupit k němu do učení“. „Spletl jsem se v něm, stejně jako jsem se zklamal třeba v Petru Nečasovi, jehož jsem považoval za seriózního konzervativního politika,“ zhodnotil svůj odborný odhad politolog.

Tvrzení Davida Ratha, že je obětí spiknutí politických oponentů či temných skupin v justici, považuje Lukáš Jelínek za formu obhajoby, a to tu nejjednodušší. „Já se domnívám, že jenom zneužívá zjitřené společenské atmosféry k tomu, aby svůj případ medializoval,“ komentoval politolog Rathův postoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…