Politologové varují poslance a premiéra. Měli by si dát na Zemana pozor

08.03.2013 20:02

Přímou volbou zvolený prezident Miloš Zeman podle oslovených politologů nebude během svého funkčního období tiše přihlížet politické scéně. Naopak by podle nich mohl znamenat pro některé vrcholné politiky hrozbu.

Politologové varují poslance a premiéra. Měli by si dát na Zemana pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Pražském hradě proběhla inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana

"Miloš Zeman je velmi silnou osobností, je aktivní a ze všech těch jeho předvolebních, povolebních i dnešních inauguračních projevů je zřejmé, že on bude chtít do politiky nějakým způsobem zasahovat," řekl například politolog Tomáš Lebeda serveru Týden.cz. "Když v inauguračním projevu prohlásil, že chce sbližovat zaměstnance a zaměstnavatele, tak v podstatě neříká nic jiného, než že hodlá na Pražském hradě suplovat tripartitu. Je to totiž vláda, která nyní tento dialog umožňuje, prezident do toho nemá co zasahovat," dodává.

Podle odborníků ale bude Zeman pod neustálou kontrolou vlády a především premiéra. "Pokud Zemanovi některý z premiérů dobrovolně ustoupí, může se stát prezident jednoznačně lídrem. Vytvoří si takovou neformální autoritu, která premiéra převálcuje, donutí ho sklopit krovky a nechat se od prezidenta úkolovat," dodává Lebeda. Tím, koho by se to budoucnu mohlo týkat, je pak podle Kamila Švece Bohuslav Sobotka, nynější šéf sociálních demokratů. "Pokud se premiérem stane například Bohuslav Sobotka, tak vzhledem k jeho charismatu a autoritě má velmi silně nakročeno k tomu, aby byl slabým premiérem v područí prezidenta," je politolog přesvědčen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…