Politruk bude učit Leninovy bláboly, znělo v Plzni. Proti volbě hejtmana bouřil Pospíšil i studenti

28.01.2014 20:59

REPORTÁŽ Pře o hlasování - zda tajné či veřejné odstartovala mimořádné jednání krajského zastupitelstva v Plzni. Odcházející Milan Chovanec měl předat hejtmanské „žezlo“ Václavu Šlajsovi, bývalému komunistovi, který není po chuti řadě občanských iniciativ a studentů.

Politruk bude učit Leninovy bláboly, znělo v Plzni. Proti volbě hejtmana bouřil Pospíšil i studenti
Foto: Jan Polívka
Popisek: Studenti protestovali proti novému hejtmanovi Plzeňského kraje

Jak na zahájení diskuse prohlásil Jiří Pospíšil z ODS, „….je zarážející, že aktivní podporovatel bývalého totalitního režimu s posunutou hodnotovou orientací vůbec kandiduje na tento post. Ten, kdo podporoval totalitní režim, který pošlapával lidská páva. To nebylo z mladické nerozvážnosti, že byl aktivní v komunistické straně. Možná má právní nárok na tento post, ale nikoliv morální….“ Hovořil také o „husákovském“ způsobu volby. K tomu se přidal i populární klatovský starosta Richard Salvetr (ODS), který  vyzval přítomné, aby nedehonestovali důležitost situace tvrzením, že není mnoho času.

Zastupitel Vladimír Vilímec, rovněž za ODS, upozornil, že nepamatuje, že by někdy v minulosti bylo jednání krajského zastupitelstva s takovými protesty. Reagoval tím na přítomnost necelé třicítky vesměs mladých lidí (ale i několika seniorů), kteří svými improvizovanými letáky upozorňovali na minulost Václava Šlajse.

Proti jeho zvolení vystupovali již před jednáním Mladí konzervativci, Klub angažovaných nestraníků a Konfederace politických vězňů, odbočka Klatovy. Již od začátku zimy na internetu kolovala k podpisu petice Hejtman politrukem, ke které se do současné doby připojilo zhruba 2700 podpisů.

Studenti z gymplu i z univerzity

Přes 10 vystupujících z řad především mládeže se přihlásilo k bodu volby nového hejtmana a k diskusi k němu.  Jan Stehlík například uvedl: „Říkají o nás, co o té době, kdy politruk Šlajs byl aktivním komunistou, víme. Ale kdo chce být informován, tak je, najdete si to na internetu, od rodičů, z médií.“ Zaznělo rovněž, že sociální demokracie ztrácí sebereflexi a třeba i tímto veřejným podporováním komunistů ztrácejí  oblibu u mladých lidí.

„Kdo se chtěl dnes učit bláboly Lenina, Marxe a Stalina, to byli jen ostří politruci,“ zaznělo v sále od přítomných mladých lidí. „Podporou jednoho člověka, tedy Václava Šlajse ztratí stovky a možná tisíce hlasů,“ udeřili možná na citlivou předvolební stranu přítomní chlapci a děvčata.

Kateřina Husová, která studuje historii na Západočeské univerzitě v Plzni se snažila o jeden z posledních apelů na přítomné sociální demokraty: „Cožpak mezi vámi není jiný vhodný kandidát?“ Odpovědí ji na to byl úsměv od přítomných zástupců levice, kteří se přišli podívat na jednání a byli v opozici vůči protestujícím.

Co dělala pravice?

„Co těch pětadvacet let dělala pravice?“  Položil řečnickou otázku rebel Michal Drabík, politický vězeň, který se neudržel a zasáhl do oficiální diskuse. Kde byli ti protestující před dvěma lety, když tady na kraji pravice vyhrála, ale nakonec místa obsadila sociální demokracie s podporou komunistů?“ A pro sebe pak dodal“ Tehdy jim to odeeska zakázala a teď se tady prsí...!“

Také TOP 09 jako by oněměla. V samotném hlasování se zdrželi a nebyl jediný zástupce, který by na mikrofon oponoval či měl připomínku. Vše přenechali ODS. Jak se ParlamentníListy.cz exklusivně dozvěděly od jednoho jejich člena. „…nemělo to cenu, když nebyla tajná volba. To by se snad nějaký sociální demokrat utrhl a zlomilo by se v něm svědomí, ale takhle to nemělo cenu….“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…