Polskem na dožínky v Čenstochové. Putin na chuj, i bizár kolem stánku duhové menšiny

08.09.2022 17:34 | Reportáž

„Poláci by měli kupovat hlavně tuzemské potraviny, aby podpořili vlastní zemědělce!“ Tak hřímal jeden regionální politik při nedávných dožínkách na Jasné Hoře v Čenstochové. Na jednom z nejvýznamnějších poutních míst Evropy. „Polsko se hodně mění. Mladí přestávají být praktikujícími katolíky a po ruském napadení Ukrajiny se ještě víc daří nacionalismu,“ sdělil nám tamní politolog Alex Czichos.

Polskem na dožínky v Čenstochové. Putin na chuj, i bizár kolem stánku duhové menšiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V areálu římskokatolické svatyně Jasná Hora v polské Čenstochové proběhla slavnost díkůvzdání národní sklizně

„Sakra, jsme v Čenstochové, nebo ve Lvově?“ skřípe zuby poutnice z Čech Lucie, když vidí věž jednoho z nejvýznamnějších poutních míst Evropy nasvícenou večer modrožlutě. Ostatně i někteří tuzemští poutníci nad tím kroutí hlavou, protože jsme v zemi bíločervené, v Polsku. Reportér ParlamentníchListů.cz jím cestoval v době dožínek.

Dožínková Jasná Hora

Víkend byl v Čenstochové se zhruba 250 tisíci obyvatel, podle jejich počtu 13. největším polském městě, věnován dožínkám. V podvečer je jasně vidět rozdělení města na sféry vlivu. Klášterním komplexem na Jasné Hoře se line tichá modlitba a v bazilice Nalezení svatého Kříže a Nanebevzetí Panny Marie věřící klečí před ikonou Černé madony z Čenstochové. Tady vládne Bůh.

Jen co skončí dlouhý park, začíná běžný lidský chaos. Trhovci vychvalují své zboží, ulicemi a po hospodách se klátí opilci, necudně oblečená mládež zevluje na lavičkách anebo to roztáčí na diskotékách. Tady vládne ďábel. Ostatně značka největšího zdejšího řetězce obchodů s potravinami se jmenuje Lewiatan a ceny jsou zde nižší, než na jaké jsme doma zvyklí.

V neděli se konala slavnost díkůvzdání národní sklizně, zkráceně dožínky. Dámy a pánové v krojích, občas v uniformách, z jednotlivých oblastí přinášeli na Jasnou Horu své výtvory. Tady Černá madona z korálků, jinde věnce či domečky z klasů anebo kterýsi svatý s černými vlasy a s vousy z máku. Probíhaly hromadné zpovědi, svatá přijímání a modlitby.

Na pódiu před komplexem hřímal jeden z regionálních politiků v řadě dalších do mikrofonu: „Poláci by měli kupovat hlavně tuzemské potraviny, aby podpořili vlastní zemědělce!“ V obecenstvu bylo vidět např. transparent národně levicové strany Sebeobrana Polské republiky. Nicméně všude okolo se dařilo kšeftu. Dost na dračku šly kalendáře s Janem Pavlem II., se současným papežem Františkem a třeba s andílky pro děti.

Slovy politologa

Na zahrádce jedné z hospod poblíž tržiště hrál do tří hodin nedělního rána gotickou muziku DJ Alex. Pochází z Hamburku z polskoněmecké rodiny a natrvalo se usadil právě v Čenstochové, kde studoval politologii na Univerzitě humanitních věd Jana Dlugosze. Předtím ještě na univerzitě v Lodži. Ejhle, z dýdžeje se při setkání stává politolog. Učí politologii na Vysoké škole obchodu a podnikání v Ostrowiecu Swietokrzyském.

„Polsko se hodně mění. Mladí přestávají být praktikujícími katolíky. Už se tak moc nestydí za svou jinou sexuální orientaci jako dříve. Ostatně třeba gotická komunita je v katolickém Polsku velice silná. Vím to, jsem její součástí,“ řekl. Nutno dodat, že pod pojmem gotická komunita se skrývá subkultura vzniklá z punku, jejíž členové chodí v černém a jsou tudíž většinovou společností pokládáni šmahem za satanisty. Mezi polskými gotiky je velmi oblíbená kapela XIII. století, původem z Jihlavy, která svou hudbu charakterizuje jako gothic rock.

„Putin se s Ukrajinou už úplně zbláznil. K té válce nemělo dojít. Nakonec na ní prodělají všichni. V Polsku je nyní kolem dvou milionů uprchlíků, což už zvládáme těžko, a někteří místní lidé začínají brblat. Nadávají na to, že se uprchlíkům pomáhá až moc, že berou místním práci a tak dále. Však to z Česka asi znáte taky,“ sdělil na téma válka na Ukrajině. A doplnil: „Po napadení Ukrajiny se v Polsku ještě víc daří nacionalismu. Většina začala být ještě více protiruská a historické viny v polsko-ukrajinských konfliktech jako by neexistovaly.“

Poznámky z cesty

Reportér ParlamentníchListů.cz urazil Polskem téměř půldruhého tisíce kilometrů. V uličkách okolo rozkopaného náměstí v půlmilionové Poznani si všiml, jak se ve městě daří LGBT komunitě. Duhová vlajka, kterou navrhl pro toto hnutí v roce 1978 v San Franciscu gay a LGBT aktivista Gilbert Baker, byla vidět na několika domech a v mnoha výlohách. V jednom i s robertky či s análními dráždidly a gely. (Omlouváme se čtenáři, ale v tomto oboru se reportér ParlamentníchListů.cz vůbec neorientuje. Pozn. red.)

„To je drsný. Katolický Polsko, a tohle. I u nás, v nevěřícím Česku, mají sexshopy výlohy polepený cudnou reklamou,“ zděsila se poutnice Lucie. A o kousek dál si šla vyfotografovat automat na prodej marihuany, nesporně s povoleným nízkým obsahem tetrahydrokanabinolu (THC).

Následoval přímořský Gdaňsk, kde před 42 lety vzniklo hnutí nezávislých odborů Solidarita. Německý koncentrační tábor Stutthof, v němž pomáhaly esesákům ukrajinské pomocné síly. Mazurská jezera a mezi nimi u města Ketrzyn vůdcův hlavní stan Vlčí doupě, tedy  areál obrovských zničených železobetonových bunkrů, v němž strávil mezi lety 1941 až 1944 Adolf Hitler osm set dní.

Mezi tím jsme navštívili i největší gotickou stavbu na světě, hrad Malbork založený v roce 1274 řádem německých rytířů. Přes řeku Nogat naproti němu stojí starý dům, v němž pokoje pronajímá bezva senior Stanislaw K. Do Polska se kdysi přiženil z Běloruska, přičemž jeho táta strávil několik let v komunistickém lágru na Sibiři. A teď je stařík rád, že může kvůli Ukrajině říct: „Putin na chuj!“

Ostatně, hranice na ruskou enklávu kolem Kaliningradu jsou uzavřeny, což dopředu hlásají digitální tabule na tamních dálnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…