Polsko míří k EU, ale Orbán jel do Číny. A nemlčel tam

16.10.2023 14:32

Víkendové parlamentní volby v Polsku nejspíše přinesou konec vlády Mateusze Morawieckiho a dlouholeté vlády strany Právo a Spravedlnost a Polsko se tak podle všeho politicky opět přiblíží Evropské unii. Zcela jinou zahraniční politiku ale zastává maďarský premiér Viktor Orbán, který se o víkendu vydal do Číny na summit čínské iniciativy Pás a stezka, která má za cíl vytvořit hospodářské propojení až 80 zemí světa. Orbán v Pekingu po jednání s premiérem Li Kche-čchiangem prohlásil, že přátelství obou zemí má hluboký kulturní základ. „Není náhodou, že je Maďarsko jediným středoevropským státem, který od samého počátku důsledně dodržuje zásadu jedné Číny,“ uvedl Orbán.

Polsko míří k EU, ale Orbán jel do Číny. A nemlčel tam
Foto: FCB
Popisek: Viktor Orbán v Číně

V Pekingu se aktuálně koná třetí summit iniciativy Pás a stezka, na který u příležitosti 10. výročí iniciativy dorazila řada státníků z rozvojových zemí Afriky, Asie, Blízkého východu a dalších zemí. Mezi vedoucími představiteli, kteří přijeli v pondělí, jsou etiopský premiér Abiy Ahmed, srílanský prezident Ranil Wickremesinghe, prezident Konžské republiky Denis Sassou Nguesso, premiér Papuy-Nové Guineje James Marape a kambodžský premiér Hun Manet.

Mezi dalšími přiletěl také například chilský prezident Gabriel Borica a maďarský premiér Viktor Orbán. Dorazit by podle původních plánů měl i ruský prezident Vladimir Putin a podle informací agentury AP by měli přijet i zástupci afghánského vládnoucího hnutí Tálibán.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Čínská iniciativa Pás a stezka se zaměřuje na politickou a hospodářskou spolupráci desítek zemí napříč všemi kontinenty. Projekt, který byl oznámen v roce 2013, s cílem obnovit starobylou Hedvábnou stezku spojující Asii a Evropu, se v průběhu let rozšířil o nové oblasti a rozvojové iniciativy. Projekt nyní zahrnuje přibližně 78 zemí.

Maďarský premiér Viktor Orbán se v neděli setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Kche-čchiangem a uvedl, že Maďarsko vkládá do spolupráce s Čínou velké naděje. Orbán připomněl, že letos uplyne 75 let od navázání vztahů mezi oběma zeměmi. Poznamenal, že s předchozími premiéry navázali plodnou spolupráci a osobní přátelství, a dodal, že politické přátelství má hlubší, kulturní základ.

„Není náhodou, že Maďarsko bylo první zemí sovětského bloku, která uznala Čínu, a jediným středoevropským státem, který od samého počátku důsledně dodržoval zásadu jedné Číny,“ zdůraznil Orbán podle informací serveru hungarytoday.hu.

Připomněl také, že čínský prezident Si Ťin-pching ho poprvé přijal v roce 2009, kdy byl ještě viceprezidentem a Viktor Orbán stál v čele opozice. Toto bude jejich sedmé setkání, které „rovněž potvrzuje přátelství mezi oběma národy“.

„Čína je druhou největší ekonomikou světa a v letošním roce největším zahraničním investorem Maďarska. Místo blokování a izolace se Maďarsko snaží rozvíjet naši hospodářskou spolupráci. Právě na tom jsme dnes pracovali s čínským premiérem,“ napsal Orbán na facebooku.

Li Kche-čchiang po jednání uvedl, že obě země pojí úzké přátelství a že maďarsko-čínské vztahy dosáhly svého dosud nejlepšího období. Po jednání podepsali premiéři řadu nových mezivládních dohod v rámci iniciativy Pás a stezka. Dohody se týkají spolupráce v oblasti vzdělávání, průmyslové a investiční spolupráce nebo hospodářského a technologického rozvoje a digitální ekonomiky.

V Číně je s Orbánem mimo jiné i ministr zahraničí Péter Szijjártó, který si také pochvaluje čínský projekt Pás a stezka, který přináší mezinárodní spolupráci. „Propojení a kulturní mezinárodní spolupráce. Právě o tom by měly být nadcházející dny: Peking,“ napsal na facebboku Szijjártó a přidal několik fotografií.

Zatímco Orbán v roce 2022 ustál tlak opozice a v parlamentních volbách již počtvrté v řadě vyhrál a může tak pokračovat ve své zahraniční politice. V Polsku to vypadá na konec dlouholeté vlády strany PiS. Podle exit pollů totiž sice PiS znovu volby vyhraje, ale nedokáže v dolní komoře parlamentu složit většinu. K moci se tak nejspíše dostane spojená opozice – Občanská koalice Donalda Tuska, Třetí cesta a Nová levice.

Exit polly při nedávných volbách na Slovensku se poměrně výrazně lišily od konečných výsledků voleb, ve kterých nakonec uspěl SMER Roberta Fica, po sečtení více než poloviny hlasů v Polsku se ale zdá, že tentokrát budou exit polly odpovídat konečné situaci. Opoziční strany již před volbami mluvily o případném povolebním spojení a návratu zahraniční politiky směřované k Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Orbána můžeme Maďarům závidět......., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 16.10.2023 16:55:35
Ten směšný pohůnkovský lhář z Brna mu nesahá ani po kotníky.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…