Polsko musí zaplatit mužům, jež CIA věznila na jeho území

17.02.2015 20:20

Polsko musí zaplatit odškodnění dvěma mužům, které na polském území americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zadržovala v tajném vězení pro podezřelé z terorismu. Evropský soud pro lidská práva definitivně zamítl žádost vlády ve Varšavě o odvolání proti rozsudku, podle něhož Polsko umožnilo CIA zřídit na svém území tajnou věznici. Dnes o tom informuje agentura Reuters.

Polsko musí zaplatit mužům, jež CIA věznila na jeho území
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Polsko také podle štrasburského tribunálu musí rychle ukončit vyšetřování ohledně toho, zda polští představitelé nesou vinu na tom, že vězení mohlo fungovat.

Saúdský Arab Abdar Rahím Našírí a Palestinec saúdskoarabského původu abú Zubajdá se na soud obrátili s obviněním, že je CIA v roce 2002 tajně přepravila do vězení v polských lesích, kde byli podrobeni mučení. Podle rozsudku štrasburského soudu z loňského července má vláda ve Varšavě jednomu z nich zaplatit odškodné ve výši 100.000 eur (2,76 milionu korun) a druhému 130.000 eur.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …