Pomalu přituhuje, varuje komentátor Jindřich Šídlo. Kvůli ČT

08.02.2020 16:50

Volební výbor Poslanecké sněmovny rozhodl, kteří z více než sta kandidátů do Rady České televize a do Rady Českého rozhlasu postoupí do užšího výběru. Podle šéfkomentátora serveru Seznam zprávy se ukazuje, že přituhuje,

Pomalu přituhuje, varuje komentátor Jindřich Šídlo. Kvůli ČT
Foto: Koláž
Popisek: Česká televize

Debata o členech mediálních rad – Rady České televize a Rady Českého rozhlasu – postoupila do dalšího kola. Volební výbor Sněmovny nechal projít sítem víc než stovku kandidátů, kteří se chtěli stát členy rad, a do užšího výběru poslal 18 adeptů na šest míst v Radě ČT a 6 adeptů na dvě místa v Radě ČRo.

Komentátora Jindřicha Šídla zaujalo, že v užším výběru pro Radu České televize se ocitli např. moderátor Luboš Xaver Veselý nebo ekonomka Hana Lipovská. Ani jeden z nich se nakonec nemusí stát členem rady, ale z tohoto předvýběru je jasné, kdo ve Sněmovně hraje prim.

Jde o koalici, kterou Šídlo v textu pro Český rozhlas nazývá „koalice přátel Miloše Zemana“. Jde o politiky ANO, ČSSD, o komunisty a o členy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Tato koalice se netají tím, že má obrovské výhrady k práci zpravodajství ČT, a pokud svou nechuť přetaví v činy, může se stát, že i Českou televizi čeká maďarský či polský scénář – tedy podřízení ČT vůli politiků skrze ty správné radní.

„Není taky nutné ani fér hned tvrdit, že nás tenhle scénář čeká, i kdyby se do rady dostali už zmiňovaní kandidáti. Jisté jsou jen dvě věci. Pomalu přituhuje. A jedinou možnou odpovědí ČT na nové poměry musí být stejný výkon, jaký předvádí doteď. Pokud se ji držitelé moci rozhodnou umravnit, nikdo jim v tom nezabrání. Ovšem aspoň to bude vidět a bude jasné, že jde o výsledek politického tlaku, a ne vlastní, ustrašené reakce na nové poměry. Nezávislá žurnalistika z podstaty není úplně jednoduchá práce.“ uzavřel Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…