Pomlouvaná Babišova pumpa: Oběd pod stovku dostane do kolen

14.08.2023 8:10 | Reportáž

Benzínová stanice Pumpa v Průhonicích na dálnici D1 směrem z Prahy na Brno, kterou vlastní společnost Imoba, spadající do svěřenského fondu expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše (ANO), je často terčem kritiky kvůli údajně vysokým cenám paliv. ParlamentníListy.cz se proto přišly podívat, jak je na tom tato čerpací stanice v porovnání s konkurenčními benzínkami v okolí a zjistit, zdali jsou výtky ohledně údajně předraženého paliva pravdivé či nikoliv. Podívali jsme se i na ceny v tamní restauraci. Pokud se tu budete chtít stavit na oběd, připravte si 289 korun na kuře a 179 korun na hermelín. Pod stovku si dáte akorát kuřecí stehno. To vás vyjde na 95 Kč.

Pomlouvaná Babišova pumpa: Oběd pod stovku dostane do kolen
Foto: Radek Kotas
Popisek: Čerpací stanice Pumpa v Průhonicích

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Hned při sjezdu z Prahy do Průhonic motoristy jedoucí po D1 značně zaujme čerpací stanice Pumpa, jejímž vlastníkem a investorem je společnost Imoba, spadající do svěřenského fondu expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše (ANO). Už na první pohled je totiž patrné, že nejde o obyčejnou generickou benzínkou, kterých můžeme kolem českých cest spatřit dennodenně stovky, mající unitární obdélníkový tvar se zastřešením.

Benzínka, stojící na 6,1 kilometru dálnice D1 ve směru z Prahy do Brna, totiž namísto běžného tvaru zastřešení vyniká trojúhelníkovou konstrukcí zavěšenou na pylonu i samotnou budovou této čerpací stanice s designově specifickým řešením a skleněnou přední stěnou.

Architektonická podoba, za níž stojí studio A32 architekta Ivana Koláře, však není tím hlavním, proč daná benzínka přitahuje častou pozornost médií, veřejnosti i některých politiků. Pozornost k Pumpě upíná zejména šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který uvnitř této benzínky v Průhonicích v minulosti natočil i několik videích na sociálních sítích, a to v době, kdy byl premiérem.

Po začátku energetické krize a následném prudkém zdražení pohonných hmot, které přišlo zejména v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině, se zejména tato stanice stávala častokrát terčem kritiky od lidí na sociálních sítích, ale dokonce i politiků pětikoalice. Vytýkáno jí bylo, že má údajně svá paliva prodávat za mnohem vyšší ceny, než to bylo běžné.

„Jedny z nejdražších cen benzínu a nafty má na své Pumpě Andrej Babiš. Proč on sám nejde příkladem?“ obořil se kvůli cenám na této benzínce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v dubnu loňského roku s dodatkem, že Babiš přitom „stále rozumuje, jak by se mělo zlevnit“. „To je vrchol pokrytectví a sotva jsem ho včera zmínil, tak najednou pumpa zlevnila o 2 Kč,“ uvedl následně tehdy na svém facebooku s tím, že nafta na této čerpací stanici po jeho vystoupení v televizi měla přes noc zlevnit ze 46,90 Kč za litr na 44,90 Kč za litr.

Babiš se tehdy proti Jurečkovu tvrzení ohradil s tím, že na Pumpě „jedny z nejdražších cen benzínu a nafty“ nejsou. „Takže. Vážení přátelé, nacházíme se na čerpačce, která se jmenuje Pumpa a včera nejprolhanější ministr této vlády – pan Jurečka – tvrdil, že je tady jedna z nejdražších cen a že dokonce já to mám tady nějak řídit. Pan Jurečka řeší tuhle Pumpu místo toho, aby se staral o své zaměstnance na úřadech práce, kterým nenavýšil platy,“ řekl v rámci své reakce směrem k Jurečkovi.

A pak přešel k samotné ceně paliv. „Tady vidíte ty ceny a já jsem to porovnal s čerpačkami, které jsou kolem. Tady je nafta za 45,90 Kč za litr. Tady naproti je jedna čerpačka, která je o dvě koruny dražší. Tímto směrem z Prahy je čerpačka, která je o korunu dražší. Takže já můžu ubezpečit pana ministra, že za prvé na to nemám žádný vliv a za druhé, že tady jsou ceny nejlevnější na D1,“ prohlašoval expremiér a Pumpu označil za nejhezčí benzínku v celé České republice.

Později se do cen pohonných hmot na Pumpě pouštěl i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, jenž upozorňoval ve svém twitterovém příspěvku, že zatímco u této čerpací stanice vyšel v srpnu loňského roku 95oktanový benzín na 42,50 Kč za litr a nafta na 43,90 Kč za litr, konkurenční Tank ONO, známé svými nízkými maržemi, v té době nabízelo řidičům Natural 95 za 37,90 Kč za litr a naftu za 39,90 Kč za litr.

Nejlevnější nebo nejdražší benzínka?

A jak je na tom Pumpa cenově nyní, když se v posledních týdnech opět řeší růst cen pohonných hmot? ParlamentníListy.cz se přišly podívat, jak se ceny na této benzínce vyvíjejí v současné době a porovnali je s benzínkami v nejbližším okolí.

V sobotu stál na Pumpě 95oktanový benzín Natural 95 40,50 Kč a nafta 38,50 Kč za litr. Stlačený zemní plyn se prodával za 34,90 Kč a AdBlue za 25,90 Kč.

Jen kousek před samotnou Pumpou je ve směru od Prahy na Brno benzínka Orlen, dříve známá též jako Benzina, která prodává 95oktanový benzín za 41,50 Kč a naftu za 39,90 Kč za litr. Oproti Pumpě je tak tato benzínka skutečně dražší, a to o korunu u benzínu a o korunu a 40 haléřů u nafty.

Ti motoristé, co sjedou z dálnice a natankují jen 700 metrů od Pumpy u benzínky ČS PRIM, ušetří na každém litru tankovaného benzínu hned 2 koruny a 20 haléřů, jelikož ten zde stojí 38,30 Kč za litr a u nafty pak dokonce 2,60 koruny u každého litru – ta totiž vyjde na 35,90 Kč za litr, zatímco u Pumpy stojí 38,50 Kč.

Hned naproti ČS PRIM, o dalším sto metrů opodál, má též svoji benzínku řetězec Makro. I u ní natankujete levněji než na Pumpě. Nafta zde stojí 36,30 Kč, což je oproti Pumpě o 2,20 koruny méně. Benzín je levnější u Makra oproti Pumpě o rovné 2 koruny, jelikož stojí 38,50 Kč za litr, kdežto u Pumpy zmíněných 40,50 Kč.

A jak si vede Pumpa oproti benzínce na opačné straně dálnice značky TAM, od níž ji dělí dva kruhové objezdy a 350 metrů? Pokud tuto vzdálenost ujedete namísto natankování u Pumpy, ušetříte u nafty, která zde stojí 35,70 Kč za litr, až 2 koruny a 80 haléřů na každém litru. Při tankování 50litrové nádrže tak rázem uspoříte až 140 korun.

Při tankování benzínu pak u 350 metrů vzdálené benzínky ušetříte oproti Pumpě 2 koruny a 20 haléřů u každého natankovaného litru. Při stejně velké nádrži tak je rázem doma úspora až 110 korun.

Pokud porovnáme ceny s Tank ONO, které má dlouhodobě nejnižší ceny paliv, tak nejbližší benzínka této společnosti v Dolních Měcholupech prodává aktuálně Natural 95 za 37,90 Kč za litr a naftu za 35,90 Kč za litr.

Stavíte se na oběd? Připravte si 289 korun na kuře a 179 korun na hermelín

Kromě samotných paliv se však Pumpa prezentuje i tím, že nabízí vlastní pekárnu, restauraci i grilované pokrmy. A co si můžete na této benzínce během pauzy od řízení dát? Z grilu si můžete pochutnat například na 250gramovém hovězím steaku Striploin s bylinkovým máslem a zelených pepřem za 419 korun, 300gramový vepřový  steak z Ibérico prasátka vyjde na 239 korun, za 180 gramů grilovaného lososa dáte 329 korun, za hovězí burger s čedarem 239 korun a 100gramový hermelín grilovaný na rozmarýnu stojí 179 korun.

Pokud byste dostali chuť na kuře, tak vás bude stát 289 korun, přičemž půlka vyjde na 179 korun a kořeněné stehno na 95 korun.

200 gramů vepřové šunky pečené na chilli a medu stojí 179 korun, 300 gramů vepřových žeber pečených v BBQ omáčce 205 korun, pikantní kuřecí křídla 189 korun, vepřové koleno v pivní marinádě 219 korun a půlka smaženého kuřete tandoori 219 korun. Kdo by chtěl ušetřit, může si dát 200 gramů sekané s uzeným masem za 169 korun.

Restaurace Pumpy pak nabízí každodenně různá menu. V sobotu jste si mohli dát kupříkladu koprovku s knedlíkem za 225 korun (189 korun v případě, že si dáte místo masa vařené vejce) či kuřecí řízek se štouchaným bramborem a okurkovým salátem za 209 korun. A v samotné pekárně si můžete zakoupit například chléb za 85 korun, světlou bagetu za 32 korun či dalamánek za 25 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

politici pětidemolice, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 14.08.2023 10:02:47
žijí jen z nenávisti vůči babišovi. Přitom mu nesahají ani po kotníky. Ta hloupá nenávist se jim vrátí, to je jisté. Nic netrvá na věčné časy

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…