Poprask kvůli Home Creditu a UK: Vzdávám se členství v čestné radě absolventů, bouchl do stolu Přibáň. A hned přišel protiúder

10.10.2019 20:55

Kauza ohledně smlouvy Univerzity Karlovy se společností Home Credit, která této vysoké škole měla přinést 1,5 milionu korun, vyvolává na sociálních sítích velké diskuse. Hlavním aktérem v komentářích pak je filozofická fakulta univerzity, jež se proti spojení ohradila, a profesor Jiří Přibáň, který se rozhodl v reakci na smlouvu vzdát svého členství v čestné radě absolventů. Na sociálních sítích mnozí poukázali, že je Přibáň členem dozorčí rady developerské společnosti Sekyra Foundation, a strhla se tím ostrá diskuse nad podobností obou společností. Mezitím však Home Credit z partnerství s UK vycouval.

Poprask kvůli Home Creditu a UK: Vzdávám se členství v čestné radě absolventů, bouchl do stolu Přibáň. A hned přišel protiúder
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Profesor Jiří Přibáň

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí
Profesor Jiří Přibáň, který v současné době působí na univerzitě v britském Cardiffu, včera na rozhodnutí univerzity reagoval rezignací na své členství v čestné radě absolventů. „Nevím, jaký finanční kredit tímto partnerstvím (s Home Creditem) univerzita získává, ale vím, že takovým spojením ztrácí kredit morální. V dané situaci nemohu nadále působit jako člen čestné rady absolventů, a proto se členství vzdávám,“ vzkázal prostřednictví svého Twitteru, kde citoval úryvek svého dopisu adresovaného rektorovi UK Tomáši Zimovi.

Na Přibáňova slova o pozbytí morálního kreditu jeho almy mater dnes navázal šéfredaktor serveru Echo24.cz Dalibor Balšínek. Ten Přibáňovi vyčetl to, že působí jako člen dozorčí rady Sekyra Foundation, která se zabývá developerskými projekty. „Nemám nic zásadního proti Sekyrovi, stejně tak nevidím nic defektivního na podpoře Home Creditu UK. Byznys ve vyspělém světě podporuje veřejné instituce, z leva i z prava. Jen u nás je to zase kádrování a hysterie,“ doplnil.

A nebyl jediným. Na Přibáňovo působení v Sekyra Foundation poukázal i advokát Stanislav Mečl komentářem: „Není Home Credit jako Sekyra. Zřejmě...“. Proti tomu se následně Přibáň ohradil.

Nad vyvoláním současné kauzy se pozastavil i šéfredaktor zpravodajského webu Info.cz Michal Půr prostřednictvím svého článku. A reakce pak na sebe nenechaly dlouho čekat. Novinář Jakub Patočka pak v návaznosti na komentáře Půra a Balšínka udeřil příspěvkem: „Možná že jde o to, jaký byznys... co je divného na tom, že ten váš konzervativní komik reprezentující čínské komunisty v ČR a vydělávající na lichvě prostě lidem s elementárním vkusem vadí – tedy ne jako eventuální sponzor vašich novin, ale jako sponzor UK celkem určitě.“

Půr komentoval, že co se týče indexu v úvěrování, je na tom Home Credit lépe nežli klasické banky, tudíž nejde o lichvu.

A pak se do diskuse vložil i podnikatel Michal Bláha. Částku půl druhého milionu, kterou měla univerzita obdržet, pokládá za trapnou. „Neříkám, že to je ideální. Nicméně zamysleli jste se někdy nad tím, kdo chtěl 1,5 milionu? Pochybuju, že přišel Home Credit a řekl, dám vám 1,5 milionu Kč. Skoro bych se vsadil, že přišla UK a chtěla tuhle částku,“ odpověděl Půr.

Všechny dohady ukončila samotná společnost Home Credit, když ve čtvrtek oznámila, že odstoupí od partnerské smlouvy s Univerzitou Karlovou. „Nechceme být nadále vtahováni do iracionálních debat o smyslu naší spolupráce, které oba subjekty poškozují ještě předtím, než spolupráce byla vůbec zahájena,“ citovala ČTK mluvčího Home Creditu Milana Tománka.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima následně v rozhovoru pro server Novinky.cz řekl, že pokud by k vypovězení smlouvy ze strany Home Creditu nedošlo, udělal by tento krok sám.

Oznámení Home Creditu o zrušení smlouvy přišlo krátce poté, co přišla další vlna kritiky vedení Univerzity Karlovy kvůli tomuto partnerství. Stovky studentů a pracovníků školy vyzvaly rektorát, aby od smlouvy odstoupil a aby se věcí zabýval akademický senát, se kterým to prý předem vůbec nebylo projednáno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…