Poprvé v Česku: Fotografický důkaz, že za sestřelení prý může Rusko

20.07.2014 17:51

Další médium se přidává na tažení proti Rusku. Poté, co Le Monde citoval šéfa ukrajinské rozvědky Vitalije Naidu, se do zpravodajské přestřelky pustil jeden z vůdčích francouzských deníků Le Figaro.

Poprvé v Česku: Fotografický důkaz, že za sestřelení prý může Rusko
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

Ten vychází z vlastních poznatků a citací šéfa americké diplomacie Johna Kerryho. „Systém, který letadlo sestřelil, byl převezen z Ruska a předán separatistům," prohlásil Kerry jednoznačně. Mluvčí ukrajinské rady bezpečnosti Andriy Lissenko doplnil, že proruští radikálové dělají „vše pro to, aby tyto důkazy zničili".

Le Figaro přináší také částečný záznam telefonátu mezi hlavou Ruska Vladimirem Putinem a holandským premiérem Marke Ruttem. Jejich dialog jen potvrdil, co už ParlamentníListy.cz převzaly z nizozemského deníku De Telegraaf. Tedy fakt, že se Putin za „svůj" čin doposud neomluvil.

Ruský prezident ovšem vyzval separatisty, aby spolupracovali, a popřel, že by Rusko při sedmé nejhorší letecké katastrofě hrálo nějakou roli.

Trumfem americké, ale i ukrajinské, rozvědky se nyní stává fotografie, která údajně zachycuje pohyb vozidla převážející raketu země - vzduch. To se mělo na Ukrajinu dostat z Ruska. „Separatisté sami o sobě těmito zbraněmi nevládnou, zato Rusko ano," posílil protiruskou náladu Kerry.

  • Toto vozidlo bylo zachyceno zpravodajskou službou Ukrajiny v pátek 18. července, jak míří k ruské hranici. Podle dostupných informací se jedná o převoz raket BUK, které se na korbu vejdou v počtu dvou. Rusko se prý snaží reagovat tím, že vozidlo veze systém protiletecké obrany Sol-Air. Ten ale podle Ukrajiny obsahuje rakety čtyři. Z logiky věci by se prý na vozidlo nevešly. Ukrajina už dříve uvedla, že má informace o přesunu tří raket BUK z Ruska na Ukrajinu a také o tom, že zpět k Moskvě se vrátily pouze dvě. 
Je to ale pravda? Ukrajinské tajné služby zveřejnily nahrávku, na které se separatisté z východu země měli doznávat k sestřelení malajsijského letadla. Nyní se však podle informací, které přinesla ruská agentura ITAR- TASS, ukazuje, že nahrávka byla pravděpodobně zfalšována.
 
Skupina expertů doličnou nahrávku prozkoumala a došla k závěru, že se nejspíš jedná o záznam poskládaný z většího množství nesouvisejících útržků rozhovorů mezi separatisty. „Tento záznam není souvislým souborem, ale je složen z několika fragmentů,“ uvedl k tomu Nikolaj Popov, jeden z největších expertů na analýzu řeči. Ten působí ve společnosti Celevyje technologie, která se zaměřuje na forenzní analýzu zvukových záznamů.
 
Podle Popova pochází první fragment z hovoru velitele separatistické skupiny Igora Belzera, který hovoří o spadlém letadle, ovšem z hovoru nijak nevyplývá, že by měl na mysli malajsijské letadlo spadlé ve čtvrtek. Navíc v hovoru zazní název města Jenakijevo, u kterého se den předtím podařilo rebelům sestřelit ukrajinský vojenský letoun. Je tedy vysoce pravděpodobné, že měl na mysli právě toto letadlo.
 
Kdo a proč?
 
Šefredaktor serveru Protiproud.cz Petr Hájek se domnívá, že sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou je především pokusem, jak dostat na Ukrajinu vojska NATO. V podstatě se podle něj jedná o opakování scénáře, který byl použit už v Libyi. A přidal zajímavou souvislost naznačující, jak se letadlo vůbec dostalo nad východní Ukrajinu.
 
Podle Hájka se Západ v této fázi konfliktu nezmohl na víc než na opakování scénáře z Libye. Velkou humanitární katastrofou se dosáhne toho, že bude nad východní Ukrajinou vyhlášena „bezletová zóna“, a ta se, stejně jako v Libyi, zneužije k zahájení náletů NATO na pozice proruských povstalců.
 
„Dá se očekávat následující: Kyjev a západní země označí za původce sestřelu letadla proruské 'separatisty'. Ti to odmítnou, spolu s nimi i Rusko. To však nezabrání tomu, aby Kyjev nepožádal NATO o vytvoření a zajištění 'bezpečného nebe' nad Ukrajinou, což bude znamenat, že letadla NATO spolu s personálem dostanou úkol v rámci boje proti mezinárodnímu terorismu chránit vzdušný prostor Ukrajiny,“ píše k tomu Hájek.
 
 
Co dál?
 
Nejvyšší představitelé Velké Británie, Francie a Německa se shodli na tom, že ministři zahraničí Evropské unie by měli na svém úterním zasedání v Bruselu vyhlásit nové protiruské sankce. Dohoda o rozšíření sankcí vyplynula z dnešního telefonického hovoru britského premiéra Davida Camerona, francouzského prezidenta Françoise Hollandea a německé kancléřky Angely Merkelové. Oznámil to v Londýně úřad britského ministerského předsedy. Cameron, Hollande a Merkelová se rovněž dohodli, že zesílí tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby umožnil neomezený přístup záchranářů a vyšetřovatelů k místu pádu malajsijského letadla.
 

 
„Dohodli se, že EU musí přehodnotit svůj přístup k Rusku. Ministři zahraničí by měli být připraveni k vyhlášení nových sankcí, až se v úterý sejdou ke svému zasedání," uvedl Cameronův úřad. Americké velvyslanectví v Kyjevě v neděli zveřejnilo prohlášení obviňující Moskvu z vyzbrojování východoukrajinských povstalců. Podle zprávy ukrajinských médií dokument potvrzuje, že malajsijské letadlo zasáhla ve čtvrtek raketa země-vzduch typu BUK odpálená z území, které kontrolují povstalci. Podle americké ambasády minulý víkend Rusko vyslalo přes hranice na Ukrajinu konvoj 150 vozidel s vojenským zařízením včetně tanků, samohybných děl a obrněných transportérů. Mezi zbraněmi dodanými povstalcům byla podle amerických diplomatů i raketová odpalovací zařízení a protiletadlové baterie.
 
Některá média mají jasno

Nejen šéf ukrajinské špionáže Vitali Naida, ale i tajný zdroj americké vlády, potvrdili hned několika deníkům, že rakety BUK dodali na Ukrajinu Rusové. Zprávu přinesl Washington Post a rozebírá ho také francouzský Le Monde. A právě Le Monde píše, že podle několika zdrojů jsou o přesunu tří raket země - vzduch přímé i nepřímé důkazy a fotografie. Odklizení raket prý probíhalo ještě v pátek v noci, tvrdí francouzský list.

„Informace o tom, že se něco děje, obdržely tajné služby už týden před katastrofou," uvádí dále. Právě v tomto bodě se ovšem dostupné zdroje liší. Separatisté tvrdí, že rakety nemají a nebyli by je ani schopni obsluhovat. Podle několika odborníků jsou podobné zbraně dostupné především u vyspělých armád: ukrajinská i ruská jimi samozřejmě disponují. Šéf ukrajinské rozvědky navíc tvrdí, že má důkazy nejprve o přesunu tří raket z Ruska na Ukrajinu. Následně zmapovali i jejich návrat k Moskvě. Tam se prý vrátili ve dvě hodiny v pátek ráno pouze dvě. Třetí měla být určena malajsijskému boeingu.

Většina světových státníků se vyjadřuje v tom smyslu, že letoun s třemi stovkami lidí na palubě byl jednoznačně sestřelen. Prý je dokonce víc než jasné, že raketa byla vypálena z území řízeného proruskými separatisty. Rusko i samotní separatisté všechna nařčení odmítají a pro změnu obviňují Ukrajinu, tamní propagandu, rozvědku a vojáky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…