Poprvé v historii tu liberálové mají všechno... Vidlák s „programátorem vyvrhelem“ za jedním mikrofonem

12.01.2024 13:49

Býval vysokoškolským pedagogem a uznávaným programátorem, nyní je Pavel Cimbál považován za jednoho z nejnenáviděnějších „ruských švábů“ a na ČVUT skončil už před lety. „Programátor vyvrhel“ hovořil v Debatním klubu s Danielem Sterzikem, který je pod svou přezdívkou „Vidlák“ v liberálních kruzích „oblíben“ skoro stejně. Oba probrali jak to vypadá, když liberálové poprvé v historii ovládají skoro všechny instituce.

Poprvé v historii tu liberálové mají všechno... Vidlák s „programátorem vyvrhelem“ za jedním mikrofonem
Foto: Youtube
Popisek: Bloger Vidlák a komentátor Pavel Cimbál

Bloger Daniel Sterzik, s pseudonymem Vidlák, a programátor, vysokoškolský pedagog a komentátor Pavel Cimbál v podcastu Kolektiv diskutovali nad tím, co stálo na počátku krize, v níž se dnes nacházíme. Ukázali i na vládu jako skupinu žáků bojujících o přežití a média neplnící veřejnou funkci. Musíme se vrátit do stavu, kdy jsme uhnuli z cesty suverénního státu. Pánové se shodli také na tom, že z hlediska migrační krize se staly kroky, které jsou nevratné a situaci budou jen zhoršovat. Konflikt na Ukrajině nás na chvíli ochránil před požadavky Západu.

V otázce, kdo Česko dostal do celé škály krizí, má Cimbál jasnou odpověď – vláda Petra Fialy. „Líbil se mi komentář, že Fiala utrpěl volební vítězství. On dokonce spíš možná utrpěl remízu, kterou v to vítězství přetavil. Vše ostatní je následek. To je vláda, která ani moc vládnout nechtěla, neumí to a nemá moc lidi a výsledek odpovídá vstupním podmínkám,“ uvedl, že tato vláda nepočítala s tím, že bude vést naši zemi.

Jeho názor bloger Vidlák kvitoval. Toho v tomto kontextu nepřestává překvapovat, jak moc je vládní pětikoalice soudružnější než předchozí vlády, které byly daleko schopnější. „To je soudružnost té skupinky špatných žáků, který o sobě vědí a vědí, že bojují o přežití,“ doplnil jej Cimbál.

Do této situace jsme se ale nedostali pouze posledními parlamentními volbami, největší podíl na tom mají média, pokračuje Cimbál. „Viním z toho hlavně média,“ konstatoval. „Média svou veřejnou funkci nijak neplní,“ přikyvoval Vidlák. V kritice nerozlišovali mezi veřejnoprávními a soukromými médii. „Problém je, že jsou záměnné, komu budou chybět, když Respekt, Seznam i Česká televize píší totéž, jsou v jednom šiku,“ dodal komentátor Cimbál.

„Média ztrácejí důvěru, jsou sice jednotná, uniformovaná. Vše tam funguje, jak nitky ke globálním elitám, tak ekonomický model, ale lidé o informace v této podobě už nestojí,“ všímá si Cimbál. „A není se čemu divit, jestliže se má životní realita stále více rozchází s tím, co vidím v České televizi, tak je jasné, že ta krize důvěry dřív, nebo později přijde, rozdíl mezi chimérou mě dřív nebo později musí dohnat,“ souhlasí bloger Vidlák.

Všechny chyby v politice se podle Cimbála dají napravit kromě demografických změn, jako je migrační krize, ze Západu mění svět, jak jsme ho znali. „To už nikdo nevrátí zpátky. Síla například muslimských kruhů ve Francii je dnes už taková, že ohrožuje fungování státu,“ upozornil. „Jedna z fatálních chyb, které Západ udělal a která je naprosto nevratná, je to, že zavřel oči před migrační krizí a umožnil úplnou výměnu obyvatel,“ shrnul Vidlák. „Tato věc má několik desítek let trvající následky, které se budou už jenom zhoršovat,“ dodal Cimbál s tím, že realita zpostředkovávaná médii má zpoždění řádově až několik let.

Migrace v Česku pochází stále spíše z východu. Máme podle Cimbála šanci k tomu vývoji, k němuž Západ směřuje, uniknout? „Aktuálně díky přílivu Ukrajinců, kteří tu saturovali naši kapacitu přijímat vůbec migraci jako takovou, máme několik let k dispozici. Z hlediska Evropy jsme svou povinnost splnili. Oni po nás nemůžou chtít více, poněvadž jsme země, která má nejvíce přijatých uprchlíků z Ukrajiny,“ doplnil.

„Je to paradoxní, ale i díky válce na Ukrajině jsme tak trošku utekli hrobníkovi z lopaty,“ pousmál se Vidlák. „Ano, je to jedno z pozitiv toho konfliktu, že nás to vlastně ochránilo před požadavky západu integrovat sem to, co u nich už je neintegrovatelné,“ připustil Cimbál.

„A přesto, že jsou nám Ukrajinci blízcí, je vidět, že i problémy, které z této migrační krize jsou, jsou tak na hraně kapacity toho, co je tu je možné zvládnout a poradit si s tím,“ poznamenal Vidlák.

„Německo je v minulém roce rekordní, co se týče migrace. Takže Západ ten problém mít bude. My jsme bohužel díky Rakušanovi vázáni migračním paktem, který v tichosti v červnu podepsal, ale naštěstí jsme se tomu vyhnuli,“ dodal vysokoškolský pedagog Cimbál.

V současnosti jako největší problém naší země, který by se měl řešit, Cimbál spatřuje v tom, že jsou zde politici, kteří vykonávají politiku, která vůbec neodpovídá jejich původním cílům a záměrům. „Kdo tady vlastně určuje politiku v České republice? Jsou to Spojené státy nebo je to Británie nebo je to Německo? Proč nemáme vlastní politiku? Vrátil bych se do stavu, kdy jsme uhnuli z cesty suverénního státu,“ uvedl.

„To potkalo třeba i Německo, kdy odposlechy Angely Merkelové nastartovaly změny, kdy se Německo odklonilo od Ruska a začalo přijímat multikulturalismus, vůči kterému se před tím ona sama vymezovala. U nás je to podobné s Janou Černochovou, která byla odpůrkyně migrace, byla to jedna z těch rozumnějších tváří v ODS a dnes razí politiku naprosto nesmyslné výdaje na zbrojení v době, kdy rozpočet je takřka před krachem, to přece nemůže myslet vážně,“ hrozil se Cimbál.

„Česká vláda je jedna z nejslabších a nejhůře vládnoucích, která tu kdy byla, přesto perfektně drží pohromadě. V našich novodobých dějinách je to poprvé situace, kdy liberálové mají Sněmovnu, Senát, prezidenta a vlastně i Ústavní soud,“ zopakoval Vidlák s tím, že liberálové si v devadesátkách dokázali vybudovat dostatečné podpůrné struktury. Jediná rozumná cesta, jak tohle překonat je podle něj ta, že národ se probouzí a bude tvořit vlastní instituce. „Ony se vytvoří ad hoc, nebudou formalizované. Už to tak potichu vzniká v té mediální sféře, ale ta politická je od toho oddělená, tam bude potřeba ještě nějaký impulz. Jakmile má nějaká strana nějaký silný opoziční názor, tak je potřeba zabetonovat a nikdo s ní nechce spolupracovat, což je třeba případ SPD,“ dodal Cimbál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pánové,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 12.01.2024 15:04:22
mají pravdu. A jak tam říká Cimbál: Proč nemáme vlastní politiku? Vrátil bych se do stavu, kdy jsme uhnuli z cesty suverénního státu,“ uvedl. Ale to bychom se museli vrátit do roku 89. Tam skončila suverenita naší země. Začalo ničení průmyslu, zemědělství, začala nezaměstnanost. A to se už nikdy nevrátí. O nějakých církevních zlodějinách ani nemluvím. A je s námi konec.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…