Populismus vesele bují, píše politolog. Díky Věcem veřejným i Babišovi

17.07.2015 16:48

Politolog Lukáš Jelínek se v komentáři uveřejněném na serveru Českého rozhlasu zamýšlí nad tím, jak se daří populismu. Spirálu, kterou ve velkém roztočily Věci veřejné, dál udržuje v chodu Andrej Babiš (ANO) se svými nic neříkajícími sliby. Bohužel se ale přidávají další a další politici. Stačí se podívat na Miroslava Kalouska (ANO) nebo politiky z ODS, kteří se děsí uprchlíků.

Populismus vesele bují, píše politolog. Díky Věcem veřejným i Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda rady ÚSTR Lukáš Jelínek

Levice bývá obviňována z toho, že si populisticky kupuje své voliče. O pravici se zase říká, že děsí voliče nebezpečím od našich zahraničních sousedů. Stačí se podívat na to, jak je prezentován náš vztah k sudetským Němcům nebo obecněji k EU, jejímiž jsme členy. Věci veřejné a posléze i Andrej BabiŠ (ANO) ale vše dotáhly k dokonalosti.

„Věci veřejné slibovaly dělat to, co jejich sympatizanti odklikají na internetu. Hnutí ANO se už jen zavázalo ‚nekecat a makat‘. Chvíli se ohánělo odborníky, které dnes abychom pohledali. Jindy slíbilo nereálné: řídit stát jako firmu. Marketing povýšilo nad program. Když přesto média chtěla program znát, shrnul jej Andrej Babiš do tří vět. Lidem, kteří v něm vidí symbol hospodářského úspěchu a prosazení práva, to stačilo,“ poznamenává politolog.

Až nás přestane bavit Babiš s Kalouskem

I ostatní politici si ovšem spočítali, jak snadno oslovit voliče. A tak pan Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že Andrej Babiš bude vědět o každém vašem pivu díky EET, což není tak úplně pravda. Ale Kalousek se toho se toho drží. A kdyby nás náhodou nebavily přestřelky mezi těmito dvěma pány, najdeme celou řadu politiků, kteří vyjadřují zděšení nad přílivem uprchlíků do Česka. Podle Jelínka do této skupiny bohužel patří i mnozí politici ODS.

Sklizeň plodů silně kvetoucího populismu na sebe podle Jelínka nenechá dlouho čekat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…