Porošenko navrhl zvážit pozvání mírových jednotek na Ukrajinu

19.02.2015 7:00

Ukrajinský prezident Petro Porošenko včera večer na zasedání bezpečnostní rady státu navrhl zvážit pozvání mezinárodních mírových jednotek na území Ukrajiny. Odůvodnil to tím, že Rusko podle něj neplní mírové dohody. Informuje o tom ČTK.

Porošenko navrhl zvážit pozvání mírových jednotek na Ukrajinu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Po případném přijetí rozhodnutí hodlá prezident zahájit konzultace se zahraničními partnery o této otázce, "předběžně" však mírovou misi už konzultoval s prezidenty Francie a Ruska a německou kancléřkou minulý týden při summitu v Minsku.

"Navrhl jsem (ukrajinské) bezpečnostní radě posoudit otázku pozvání mírové mise OSN na Ukrajinu, která bude působit na základě zmocnění Rady bezpečnosti OSN. Posuzovali jsme tuto otázku a jako nejlepší formát vidíme přizvání policejní mise Evropské unie. Jsem přesvědčen, že to bude nejúčinnější záruka míru," řekl Porošenko podle agentury TASS. "Doufám, že rozhodnutí bude dnes přijato, a my začneme oficiální konzultace s našimi partnery, které pomohou zajistit mír," dodal.

Porošenkovo vystoupení na bezpečnostní radě státu následovalo po dnešním ústupu ukrajinských sil ze strategicky položeného města Debalceve na východě Ukrajiny.

Prezident rovněž radě a parlamentu navrhl změny v zákonu o válečném stavu, aby usnadnil obranu země.

Z Debalceve se podle Porošenka dosud stáhlo 2475 ukrajinských vojáků, a to i s téměř 200 kusy vojenské techniky. "Vojáci splnili svou povinnost. Dokázali, že Ukrajina plní minské dohody," zdůraznil.

Podle prezidenta byla debalcevská operace ze strany armády příkladem účinného vojenského velení. Armáda podle něj "dala povstalcům do zubů," když se pokoušeli Debalceve obklíčit.

Ukrajinský zpravodajský server Ostrov oznámil, že rozhodnutí o ústupu z Debalceve padlo v sídle hlavy státu v úterý večer. "Ano, stahujeme vojáky z (debalcevské) kapsy a žádáme spojence o zbraně," řekl serveru zdroj z prezidentské kanceláře. "Vzhledem k tomu, že Rusko porušilo minské dohody, byla přijata vojenskopolitická rozhodnutí, která vejdou brzy ve známost," řekl zdroj ukrajinského serveru.

Odchod ukrajinských vojáků proběhl v bojových podmínkách, silnici z Debalceve do Artemivska povstalci ostřelovali z okolních výšin, uvedla agentura Unian. Reportér agentury AP viděl na silnici z Debalceve desítky ustupujících ukrajinských vojáků, zjevně rozhořčených, že do obleženého města nedorazily posily. Vyčerpaní bojovníci cestovali na nákladních automobilech, jiní, zranění a pokrytí prachem, odcházeli z obklíčení pěšky.

I ukrajinští novináři informovali o stovkách vojáků, kterým se podařilo proniknout z obklíčení a kteří pod záštitou Červeného kříže zamířili do bezpečí. "Za sebou podle rozkazů zničili všechno, co zničit měli," napsala agentura Unian. Ve městě ale zůstává mnoho mrtvých a raněných, co se s nimi stane, nikdo neví.

"Kozáci chtějí ukrajinské zajatce vraždit po jednom, dokud nebudou na kolenou prosit za odpuštění," napsala agentura. Podle povstaleckých zdrojů se v Debalceve ukrajinští vojáci i se svou výzbrojí vzdávají po stovkách.

Město Debalceve tak stihl osud Ilovajska a doněckého letiště, dvou míst, kde ukrajinská armáda utrpěla loni v srpnu a letos v lednu těžké porážky. Masakr vojáků v Ilovajsku, kde separatisté obklíčili a zabili stovku ukrajinských vojáků, stál loni místo tehdejšího ministra obrany Valerije Heleteje. Doněcké letiště se pro vzbouřence stalo symbolem úspěšného boje ze "Nové Rusko".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…