Porošenko nechce vyhlašovat válečný stav, Kreml krotí separatisty

15.02.2015 17:58

Velení ukrajinské armády zatím nevidí důvody pro vyhlášení válečného stavu, o jehož zavedení hovořil v minulých dnech prezident Petro Porošenko pro případ nezdaru dojednaného příměří. Podle generálního štábu ukrajinské armády se dosavadní případy porušení klidu zbraní omezují na lokální incidenty a provokace separatistů. Na tiskové konferenci v Kyjevě to dnes prohlásil armádní mluvčí Vladyslav Selezňov.

Porošenko nechce vyhlašovat válečný stav, Kreml krotí separatisty
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ukrajinská armáda bude na útočné akce povstalců odpovídat až v případě, že budou jejich zjevným terčem ukrajinské jednotky nebo civilní objekty, prohlásil Selezňov. Dosavadní palba je podle něj vedena bez očividného taktického cíle.

Podle Andrije Lysenka, mluvčího protipovstalecké operace, už armáda připravuje stanoviště pro dislokaci odsunuté těžké bojové techniky. Její stažení z frontové linie do vzdálenosti 50 až 70 kilometrů ukládají oběma stranám dohody z běloruského Minsku. Mělo by se tak stát do dvou týdnů počínaje pondělím.

Kremelský mluvčí Dmitri Peskov: Všechny body musejí být naplněny

Vzbouřenci ale podle Lysenka v tomto ohledu zatím žádnou aktivitu nevykazují. Armáda začne techniku stahovat z fronty až v okamžiku, kdy se ke stejnému kroku odhodlají separatisté, řekl mluvčí.

Mluvčí vzbouřenců Eduard Basurin dnes ale naopak deklaroval právo povstaleckých oddílů na další bojové operace ve strategicky položeném městě Debalceve. Důležitá železniční křižovatka prý leží uvnitř povstaleckého území a dohoda o klidu zbraní se na ni nevztahuje. Podle kyjevských médií se i dnes ráno z okolí města ozývaly výstřely a výbuchy.

Na Basurinovo prohlášení dnes reagoval kremelský mluvčí Dmitri Peskov, který obě strany konfliktu vyzval k bezpodmínečnému dodržení všech bodů minské smlouvy. "Postup jednotlivých akcí obsahuje balík opatření z Minsku. Všechny jeho body musejí být naplněny bez podmínek," zdůraznil Peskov.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…