Porošenko oznámil krátkodobé jednostranné příměří

18.06.2014 11:52

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že armáda dočasně přeruší palbu na východě Ukrajiny, aby umožnila proruským separatistům složit zbraně či opustit zemi. Informovala o tom agentura Interfax. Podle Porošenka bude příměří pouze krátkodobé.

Porošenko oznámil krátkodobé jednostranné příměří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

„Realizace mírového plánu bude zahájena mým rozkazem k jednostrannému přerušení palby. Poté bez prodlení musíme získat podporu mírového plánu od všech účastníků bojů v oblasti Donbasu," prohlásil Porošenko.

Během krátkého příměří musejí separatisté odzbrojit a v regionu musí být nastolen pořádek. Těm, kdo složí zbraně a nedopustili se těžkých zločinů, chce prezident udělit milost. Porošenko rovněž slíbil změny v ukrajinské ústavě, které by vedly k decentralizaci země. To je podle něj jeden z předpokladů řešení krize na jihovýchodě Ukrajiny.

„Očekáváme, že ve velmi krátké době podpoří tento mírový plán mnozí účastníci konfliktu. Očekáváme, že budou osvobozeni rukojmí a že budou vyklizeny obsazené budovy," prohlásil prezident.

Nyní podle agentury Interfax probíhají pečlivé přípravy k realizaci mírového plánu. „Klíčovým prvkem je zajištění hranic. Existují obrovská rizika, že přerušení palby zneužijí zločinci," konstatoval Porošenko.

Ukrajinský prezident již dříve v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkel požádal Evropskou unii a Spojené státy, aby pomohly s posílením kontroly státní hranice. V současnosti se jedná o vytvoření desetikilometrové nárazníkové zóny, píše agentura Interfax.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…