Poslali jste mi pradědečka rubat uran! Piráti a komunista se kousli ve Sněmovně

01.10.2020 15:00

Poslanci Jan Lipavský (Piráti) a Leo Luzar (KSČM) si vjeli do vlasů. Kvůli pomníku sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, který na jaře zmizel z veřejného prostranství na Praze 6. Luzar se rozčílil, že zatímco Koněvovi vojáci umírali za svobodu Československa, z Pirátů za svobodu své země nezahynul nikdo.

Poslali jste mi pradědečka rubat uran! Piráti a komunista se kousli ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraněná socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Mezi Piráty a komunisty se rozjelo další kolo slovní přestřelky o odstranění sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na Praze 6. Pomník z veřejného prostranství zmizel během jarního nouzového stavu a podle Piráta Jana Lipavského není nejmenší důvod sochu na Náměstí Interbrigády vracet.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

Tuto výzdobu tam umístil komunistický režim v roce 1980 a nelze ji označit jinak než za výraz normalizační servility vůči moskevskému vedení,“ řekl Pirát. Na jeho slova upozornil server iDNES.cz.

Komunistický poslanec Leo Luzar však rychle přešel do protiútoku a připomněl, že vojáci maršála Koněva umírali za svobodu své země, což se o Pirátech říci nedá.

„Kolik vašich členů, kteří se hlásí k Pirátům, zahynulo za své ideály? Kolik vašich členů se obětovalo za republiku? Komunisté to dělali, komunisté šli do války, komunisté umírali za své ideály a bojovali za tuto Českou republiku,“ řekl Luzar.

Tím však slovní souboj neskončil. Lipavský totiž připomněl, že komunisté ve jménu svých ideálů neváhali vraždit lidi.

„Vaše ideály odvezly mého pradědečka do uranového dolu a mou prababičku vysídlily stovky kilometrů od domova,“ přisadil si na to konto další pirátský poslanec Jakub Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…