Poslanci ČSSD navrhují přidat další tři miliardy učitelům. Babiš očekává, že strana vlastní návrh potopí

01.12.2019 16:58

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš neočekává, že by poslanci koaliční ČSSD v závěrečném hlasování podpořili návrh svých stranických kolegů Kateřiny Valachové a Václava Votavy přidat tři miliardy korun na platy učitelů. Babiš to dnes řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Poslanci ČSSD navrhují přidat další tři miliardy učitelům. Babiš očekává, že strana vlastní návrh potopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard korun má Sněmovna schvalovat ve středu.

„Pan předseda (ČSSD Jan) Hamáček mě ubezpečil, že sociální demokracie, měli to i na grémiu, nepodpoří, protože podpořila návrh rozpočtu, tak to přece nemá logiku,“ řekl Babiš.

Bývalá ministryně školství Valachová a bývalý předseda sněmovního rozpočtového výboru Votava chtějí vzít část z peněz na obsluhu státního dluhu. Votava při předkládání návrhu argumentoval hlavně tím, že tato kapitola každoročně končí s nedočerpanými výdaji v objemu několika miliard korun.

„Když byla paní Valachová ministryní školství, tak navyšovala platy o pět nebo šest procent a my teď navyšujeme o deset. Já chápu, že má nějaké politické cíle nebo jak to mám říct,“ řekl k návrhu premiér Babiš.

Kromě Valachové a Votavy chtějí na platy učitelů přidat téměř 5,5 miliardy Starostové, stejnou částku jim chce dát Martin Baxa (ODS). O téže částce dříve hovořila TOP 09. KDU-ČSL chce do školství přidat pět miliard korun, stejně tak Piráti.

Vláda na jaře plánovala zvýšení částky na výdělky učitelů o 15 procent. Navržený rozpočet předpokládá desetiprocentní růst, tedy zhruba o 11 miliard korun. Kabinet schválil navýšení tarifního základu platů učitelů o osm procent, což představuje osm miliard korun. Zbytek má jít na odměny a příplatky. Odbory žádaly růst tarifů o deset procent, na začátku listopadu kvůli tomu zorganizovaly stávku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…