Poslanci Úsvitu se nelíbí, že se o padlých českých vojácích mluví jako o žoldácích. Byli to hrdinové, říká

09.07.2014 14:14

Poslance za hnutí Úsvit Martina Lanka nadzdvihly ze židle komentáře, které mluví o čtyřech padlých českých vojácích jako o žoldácích, kteří prý dostali, co si zasloužili. „Vaše pravda je hodně krátkozraká,“ vzkazuje ve svém příspěvku, který zveřejnil na serveru ParlamentníListy.cz

Poslanci Úsvitu se nelíbí, že se o padlých českých vojácích mluví jako o žoldácích. Byli to hrdinové, říká
Foto: Archiv ML
Popisek: Martin Lank

 „Vy, co píšete, že to je sice smutné, ale že tam jeli bojovat jen pro peníze, nikdo je k tomu nenutil, a kdyby zůstali sedět doma, nic by se jim nestalo – ano, máte v podstatě pravdu. Ale ta Vaše pravda je hodně krátkozraká,“ začíná. Následně se vyjadřuje k názorům, které se v souvislosti s úmrtím čtyř českých vojáků v Afgánistánu objevily.

Podle mínění některých lidí jeli vojáci do Afgánistánu kvůli penězům. „Těžko někdo z nás má právo hodnotit jejich motivaci. I když je to možná pro někoho těžko uvěřitelné, stále ještě jsou lidi, kterým jde o ideály,“ přichází Lank s protiargumentem. „A i kdyby šlo o peníze – od té doby, co máme profesionální armádu, tak jsou prostě vojáci v podstatě zaměstnanci, kteří za svoji práci dostávají plat. Nevidím na tom nic zvláštního,“ podotýká.

Celý příspěvek k přečtení ZDE

Další prý tvrdí, že se že se vojáci přihlásili dobrovolně a nikdo je nenutil. „Tak by se přihlásili jiní a na výsledku by to nic nezměnilo,“ kontruje poslanec. „Že by se nemusel hlásit nikdo? Jsme v NATO a jsme vázaní smlouvami - takže by to někteří nakonec prostě dostali rozkazem. Opět – na výsledku by to nic nezměnilo,“ myslí si.

„Nebo snad myslíte, že ten fanatik s výbušninou kolem pasu by řekl – jo, chlapi, vy jste tady vlastně z donucení, tak sorry, já se odpálím o kus vedle? Jsem přesvědčený, že ten vůbec netušil, že to jsou Češi. Prostě měli uniformu, tak byli cíl,“ zdůraznil.

V komentářích k úmrtí českých vojáků se objevil i názor, že kdyby dotyční zůstali sedět doma, nic by se jim nestalo. Lank takový názor neuznává. „Nakonec můžeme úplně všichni zůstat sedět doma a nic se nám nestane,“ píše. S tím bychom si však podle mínění poslance vystačili jen do té chvíle, „než nám nějaké zlo, jedno v jaké podobě, nevstoupí za naše dveře“. „Teprve pak bychom třeba zjistili, že mimo vojáků se podle tohoto doporučení zařídili i další profesionálové, kteří mají v popisu práce za nás riskovat. Sedět doma by mohli zůstat třeba hasiči, policisté nebo záchranáři,“ konstatuje.

„Můžeme vést polemiku o tom, jestli vůbec se do takových konfliktů zapojovat, potažmo tedy, jestli být v NATO, potažmo tedy, jestli vůbec mít armádu. Neměli bychom ale vést polemiku o tom, jestli jsou oběti posledního útoku v Afghánistánu hrdiny, nebo jen žoldáky,“ uzavírá svůj příspěvek v debatě o smrti českých vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…