Poslanci budou schvalovat příspěvek 5000 Kč na dítě

14.06.2022 6:30

Poslanci dnes projednají poskytnutí příspěvku 5000 korun na dítě do 18 let rodinám s hrubými příjmy do milionu korun.

Poslanci budou schvalovat příspěvek 5000 Kč na dítě
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

Zrychleně ve stavu legislativní nouze budou schvalovat také trojici předloh souvisejících s pomocí uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Schůze Sněmovny pokračuje od odpoledne.

Dávkou 5000 korun na dítě chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Rozpočtové náklady se odhadují na zhruba 7,8 miliardy korun. Opozice už ohlásila, že bude prosazovat úpravy. Hnutí ANO i SPD chtějí, aby příspěvek byl na nezaopatřené děti do 26 let, tedy například i na studenty. SPD navrhuje zrušení milionové hranice příjmů rodin a ANO mluví o každoměsíčním vyplácení dávky až do konce roku.

Předlohy související s pomocí ukrajinským uprchlíkům se týkají zrychlení výstavby dočasných budov pro ubytování a vzdělávání běženců a možnosti zřizovat ve školách pro uprchlíky oddělené třídy. Patří k nim také novela, podle které budou muset úřady i po skončení nouzového stavu vyčleňovat budovy pro ubytování ukrajinských běženců a bude fungovat dosavadní systém jejich registrace.

Dopoledne se budou všemi čtyřmi vládními předlohami zabývat výbory. Koalice chce, aby je Sněmovna schválila dnešní jednací den. Není proto vyloučeno večerní jednání dolní komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …