Poslanci budou schvalovat změny v podporách uprchlíků z Ukrajiny

24.02.2023 6:30

Poslanci budou dnes schvalovat změny v podporách uprchlíků z Ukrajiny, která čelí právě rok ruské vojenské invazi.

Poslanci budou schvalovat změny v podporách uprchlíků z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Na programu je také volba dvou členů Rady České tiskové kanceláře. Sněmovna by rovněž mohla pokračovat v závěrečném kole projednávání sporných změn ve výběru radních České televize a Českého rozhlasu.

Změny v podporách ukrajinských běženců mají podle kabinetu zvýšit jejich podíl na hrazení životních nákladů a přispět k jejich začlenění do společnosti. Novela zákonů zvaných lex Ukrajina zejména zpřísňuje od července podmínky pro nárok na humanitární dávku, která by měla být adresnější. Nová pravidla získá vyplácení takzvaného solidárního příspěvku na ubytování Ukrajinců s dočasnou ochranou v domácnostech a bezplatné nouzové ubytování. Už od dubna předloha převede asistenční centra pomoci Ukrajině z krajů na ministerstvo vnitra. Uzákoní navíc evidenci všech pracovních dohod ukrajinských běženců.

O místo v Radě České tiskové kanceláře se ucházejí bývalý poslanec TOP 09 Daniel Korte nominovaný koaliční Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a vysokoškolský pedagog Jakub Končelík, kterého navrhly kluby Pirátů a STAN. Sněmovna bude obsazovat místa po Petru Žantovském a Pavlu Foltánovi, kteří byli v minulosti navrženi nyní opozičním hnutím ANO. Žantovskému skončí mandát závěrem února a Foltánovi začátkem března.

Schvalování změn ve výběru radních České televize a Českého rozhlasu poslanci ve středu nedokončili vzhledem k mnoha kritickým opozičním vystoupením. Zda se dnes Sněmovna k novele dostane, není jisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…