Poslanci by měli posoudit pětitisícový příspěvek důchodcům

15.09.2020 6:30

Sněmovna by se dnes měla zabývat vládním návrhem na poskytnutí jednorázového pětitisícového příspěvku důchodcům. Očekává se, že část opozice zablokuje požadavek kabinetu na schválení předlohy zrychleně už v prvním čtení. Poslanci by měli podle předběžného programu opět posoudit i dvojici novel, které jim s úpravami vrátil Senát.

Poslanci by měli posoudit pětitisícový příspěvek důchodcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Řádná schůze dolní komory začne odpoledne. Ovlivní ji zvyšující se počet případů nákazy novým koronavirem v Česku. Mezi nakaženými jsou i samotní poslanci, bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný a Pirát František Navrkal. Spolu s dalšími kolegy, kteří se s nimi setkali, proto zůstanou doma.

Poslanci mají kvůli šíření nemoci covid-19 zasedat ve Sněmovně v polovičním počtu. To ale není možné u projednávání zákonů vrácených Senátem. K přehlasování senátních úprav jsou totiž nutné hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101 z nich. Sněmovna zřejmě proto podle předsedy komory Radka Vondráčka (ANO) rozhodne, že zařadí Senátem vrácené zákony hned na úvod jednání a teprve u dalších předloh bude zasedat v omezeném počtu zákonodárců.

Sněmovna se bude muset vypořádat se senátními požadavky k vládnímu návrhu, který má zrychlit přípravu výstavby dálnic a další infrastruktury. Senátoři chtějí mimo jiné usnadnit podmínky budování staveb proti suchu i povodním. Poslanci budou znovu hlasovat také o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Senát chce opravit legislativní chyby v té pasáži zákona, která zachovává možnost odpočtu úroků z hypotéky od základu daně z příjmů.

Návrh programu schůze se může změnit. Například opoziční lidovci chtějí prosadit, aby se poslanci přednostně zabývali nynější situací kolem šíření koronaviru.

Kvůli epidemii nebudou moci lidé jednání dolní komory sledovat z galerie pro veřejnost, bude uzavřena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…