Poslanci dnes budou pokračovat v jednání o nedůvěře Fialově vládě

18.01.2023 6:30

Poslanci budou dnes pokračovat v jednání o návrhu opozičního hnutí ANO na vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Opět se očekává delší debata.

Poslanci dnes budou pokračovat v jednání o nedůvěře Fialově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Probíhající schůze sněmovny s jediným bodem programu- nedůvěra vládě

V úterý trvala skoro 12 hodin a prakticky ji ovládli zástupci vládního tábora. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je téměř jisté, že ani nynější druhý opoziční pokus o svržení Fialovy vlády nebude úspěšný.

Schůze se koná před finále volby prezidenta, v němž se utkají bývalý vysoce postavený voják Petr Pavel a předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Někteří vládní politici vinili ANO z toho, že schůze je součástí Babišovy kampaně. Zástupci ANO to opět popírali a poukazovali na to, že Babiš v dolní komoře nebyl. Důvodem k vyvolání jednání o nedůvěře vládě byl podle nich postup koalice, která před týdnem neumožnila zařadit opoziční témata k projednání na řádné poslanecké schůzi. Babiš by měl dorazit až na hlasování, očekává se dnes.

O nedůvěře kabinetu budou poslanci hlasovat po jménech od vylosovaného člena dolní komory. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů.

První jednací den využila řada ministrů díky přednostnímu řečnickému právu k představení své dosavadní práce i plánů do budoucna. Večer pak vystupovali v běžné debatě zejména poslanci vládního hnutí STAN, opoziční zákonodárci na ně mohli jen krátce reagovat. Z opozičních představitelů se k projevům i díky přednostním řečnickým právům dostali tři zástupci ANO Alena Schillerová, Klára Dostálová a Karel Havlíček a předseda SPD Tomio Okamura.

Z dosavadních 17 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatné České republiky jeden. V roce 2009 Sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…