Poslanci k Parkanové: Nevím, jestli vydat. Odejdu ze sálu

10.07.2012 7:52

Zbavit Vlastu Parkanovou (TOP 09) imunity je pro některé členy ODS problém, i když jejich předseda a premiér Petr Nečas (ODS) souhlasí s vydáním k trestnímu stíhání kvůli nákupu letounů CASA pro armádu. Trestnímu stíhání se ovšem Parkanová podle Lidových novin nevyhne.

Poslanci k Parkanové: Nevím, jestli vydat. Odejdu ze sálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

V úterý bude jednat mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny, který poslancům doporučí, zda mají Parkanovou vydat policii. Jedná se o třetí schůzi. Předtím si vyžádali různé doplňující dokumenty a na druhé schůzi vyslýchali samotnou poslankyni.

K hlasování může podle LN dojít nejdříve za 24 hodin od jednání výboru. Nejspíš se tak stane zítra. Poslanci ČSSD, Věcí veřejných, komunisté i národní socialisté Jiřího Paroubka několikrát prohlásili, že je potřeba, aby o Parkanové rozhodl nezávislý soud. Budou proto hlasovat pro její vydání.

ODS ani TOP 09 není v otázce Parkanové jednotná

Zákonodárci ODS a TOP 09 ale nemají jednotný názor. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík se hodlá řídit doporučením výboru, mísopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek na druhou stranu od počátku Parkanovou hájil.

Poslancům ODS vadí nejasnosti v případu a jeho zpolitizování. Marek Šnajdr bude kupříkladu hlasovat proti vydání. Jeho straničtí kolegové podle Lidových novin hodlají při hlasování opustit sál.

Nemám dost informací, z hlasování se odhlásím

„Nemám dost informací, abych se rozhodl, takže se radši ze schůze odhlásím a snížím tak kvórum nutné pro vydání,“ vysvětlil LN Boris Šťastný.

Nedostatek informací je problém také pro pražskou poslankyni ODS Janu Černochovou. Hodlá ovšem hlasovat pro vydání tak jako v jiných případech.

Podle LN má být nakonec více poslanců, kteří budou hlasovat pro zbavení imunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…