Poslanci kritizují Zemana, že se omlouval Maďarům za Petříčka. Pirát si myslí, že bychom se s nimi měli přátelit mnohem méně

01.12.2018 12:31

Skutečnost, že se prezident Miloš Zeman omluvil premiérovi Viktoru Orbánovi, nelibě nesou někteří členové sněmovního zahraničního výboru. Píše o tom server Echo24.cz.

Poslanci kritizují Zemana, že se omlouval Maďarům za Petříčka. Pirát si myslí, že bychom se s nimi měli přátelit mnohem méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček před pár dny formálně změnil kategorie čtyř velvyslanectví, mimo jiné toho budapešťského. A právě za to se Zeman Orbánovi omluvil a počínání šéfa diplomacie označil za chybu.

Tento krok například zkritizoval pirátský poslanec Mikuláš Peksa. Podle něj není důvod se omlouvat. „Maďarská vláda se dlouhodobě ubírá směrem, kam by ji Česko nemělo následovat. S ohledem na to není logické usilovat o vyšší míru spolupráce, než je v EU běžné. Krok pana ministra je logický a není třeba se za něj omlouvat,“ sdělil Peksa. A podporu má i u svého stranického kolegy Jana Lipavského. A to přesto, že sám s rozhodnutím Petříčka nesouhlasí. 

Původní text ZDE.

„Prezident Zeman projevil naprostý nedostatek nadhledu a začal prát naše špinavé prádlo před státní návštěvou. To se nedělá. Nevím, jestli se nyní trapněji cítí premiér Orbán, nebo občané České republiky,“ uvedl Lipavský.

„Kroky pana Petříčka můžeme řešit na zahraničním výboru, jistě je legitimní se ptát. Ale omluva hlavy státu v tomto případě je spíš políčkem panu ministrovi než nutným aktem hradní diplomacie,“ dodal první místopředseda STAN Vít Rakušan.

Zastání pak hlava státu nalezla u místopředsedkyně zahraničního výboru Zuzany Majerové Zahradníkové, jež je poslankyní za ODS. Dle jejího názoru jde o iracionální rozhodnutí pana ministra. „Je velice nešťastné vzhledem k vazbám a postojům k V4. Nesouhlasím s ním,“ uvedla. Kritičtí vůči Petříčkovi jsou pak i komunisté. A to kvůli postoji, jenž Petříček zaujímá ke konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…