Poslanci nezvolili zástupce Šabatové

27.03.2019 16:58

Sněmovna dnes neschválila setrvání Stanislava Křečka ve funkci zástupce veřejného ochránce práv, nenahradila jej však ani právničkou Markétou Seluckou. Exposlanec ČSSD Křeček v tajných volbách získal 25 ze 161 odevzdaných hlasů, děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Selucká pak 63 hlasů, oznámil šéf sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO), uvedla ČTK.

Poslanci nezvolili zástupce Šabatové
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

Křeček podle mluvčí ombudsmanky ve funkci zůstane, dokud slib nesloží nový zástupce.

Křečka nominoval prezident Miloš Zeman, Seluckou navrhoval Senát. Hlava státu i horní komora Parlamentu tak budou muset navrhnout poslancům další adepty.

Selucká působila kromě akademické sféry ve státní správě, advokacii a podnikatelské sféře. Byla také asistentkou ústavních soudců a svých zkušeností by chtěla využít, uvedla při své nominaci v Senátu, který navrhoval také bývalou ústavní soudkyni a senátorku Elišku Wagnerovou.

Wagnerová u poslanců neuspěla už v prvním volebním kole stejně jako druhý prezidentův kandidát, další exposlanec ČSSD a advokát Zdeněk Koudelka. Proti jeho případnému zvolení protestovala řada organizací a institucí, podle nichž neměl dostatečný morální kredit.

Křečkovi šestileté funkční období zástupce ombudsmana končí 5. dubna, zástupcem ale zatím zůstane. „Podle zákona o veřejném ochránci práv až do složení slibu nově zvoleného ochránce vykonává jeho funkci ochránce, jehož funkční období skončilo, a to samé se týká i jeho zástupce,“ řekla ČTK mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Připomněla, že v minulosti obdobná situace už nastala, když funkční období končilo předchozí zástupkyni ombudsmana Jitce Seitlové v roce 2013. Přesluhovala necelé dva měsíce, než byl do funkce zvolen právě Křeček.

Křečka spolu s Koudelkou navrhl prezident Miloš Zeman. Zeman už před pěti lety prosazoval Křečka na funkci veřejného ochránce práv. Poslanci ale tehdy dali přednost Anně Šabatové, které skončí mandát omdusmanky v únoru příštího roku.

Křeček byl předsedou Sdružení nájemníků ČR. Členství v sociální demokracii přerušil až v roce 2013 kvůli zvolení do funkce zástupce veřejného ochránce práv. V roce 1998 se ukázalo, že Křeček řadu let neoprávněně používal titul JUDr. Až později složil rigorózní zkoušku, a titul doktora práv tak řádně získal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…