Poslanci potvrdili: Babiš špinavé peníze nepral

13.10.2021 21:36

Poslanci se zabývali tím, jak při nákupech Andreje Babiše (ANO) postupoval Finanční a analytický úřad. Premiér zatím nedoložil, z jakých zdrojů pocházelo 381 milionů, za které nemovitosti na Riviéře pořídil. Špinavé peníze ale prý při nákupech ve Francii nepral, informují o tom Seznam Zprávy.

Poslanci potvrdili: Babiš špinavé peníze nepral
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO).

Při nákupu luxusních domů, které si Babiš ještě jako podnikatel před vstupem do politiky pořídil v roce 2009 na francouzské Riviéře, podle poslanců, kteří měli možnost se seznámit s důvěrnými dokumenty z těchto obchodů, nešlo o praní špinavých peněz.

Anketa

Věříte, že je prezident Zeman ve stavu, kdy není schopen ničeho?

16%
hlasovalo: 34921 lidí

Původní zdroj ZDE.

Poslanci si v úterý pozvali Libora Kazdu, ředitele Finančního analytického úřadu (FAÚ), který podezřelé případy praní špinavých peněz dohledává, jenž předložil poslancům materiály, že banka, přes niž Babiš nemovitosti nedaleko Cannes nakupoval, si převod peněz nevyhodnotila jako rizikový. Tudíž ho ani tehdy nenahlásila příslušným úřadům.

„Banka řekla, že dohledala původ peněz a podle ní se rozhodně o praní špinavých peněz nejedná,“ tlumočil po jednání Kazdovo sdělení člen komise Karel Krejza (ODS).

Podle předsedy poslanecké komise pro kontrolu činnosti FAÚ Františka Váchy (TOP 09) jsou informace od FAÚ, které zazněly na úterním jednání, důvěrné. A proto není možné o případu mluvit podrobně. Každopádně ze sledu událostí vyplývá, že po prověření nákupu nemovitostí šla do zahraničí od českého FAÚ informace, že nešlo o praní špinavých peněz.

Babiš podle předsedy komise Váchy financoval nákupy převodem z banky do banky. Ostatně i premiér minulý týden prohlásil, že lze „lehce prokázat, že ty peníze odešly z české banky a vrátily se do české banky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…