Poslanci před 40 lety odsuzovali provokační kampaň a vměšování

03.01.2017 9:39

Když před 40 lety vznikla iniciativa Charta 77, poslanci tehdejšího Federálního shromáždění o ní přímo nemluvili, ale přesto na své nejbližší schůzi s představiteli vlády odsuzovali nepřípustné vměšování ze Západu pod záminkou ochrany lidských práv. Dodávali, že socialistická společnost lidská práva chrání. „Není u nás zaručené právo a svoboda na protisocialistickou propagandu ani na protistátní činnost,“ řekl podle archivních záznamů například generální prokurátor Ján Feješ.

Poslanci před 40 lety odsuzovali provokační kampaň a vměšování
Foto: demdigest.net
Popisek: Charta 77

Společné zasedání Sněmovny lidu a Sněmovny národů se tehdy uskutečnilo v dubnu 1977. Poslanci projednávali zprávu generálního prokurátora ČSSR a Nejvyššího soudu ČSSR o činnosti prokuratury a soudů při upevňování socialistické zákonnosti. „Občanská práva u nás nejsou jen proklamovaná. Opírají se o pevné politické, ekonomické, sociální a právní záruky,“ tvrdil Feješ.

„V posledních měsících jsme svědky široké, předem připravované a koordinované provokační kampaně, kterou pod záminkou ‚ochrany lidských práv a svobod‘ rozpoutaly proti socialistickým zemím, včetně naší země, reakční kruhy na Západě,“ řekl poslanec Jaroslav Kalkus. Dodal, že tyto snahy vyvolávají u většiny občanů oprávněné hluboké rozhořčení a citoval z dopisů, které mu občané na toto téma poslali. „S pomocí hrstky politických zkrachovanců a odpadlíků z těchto (socialistických) zemí, ignorujíce názory stamilionů jejich občanů, se (představitelé USA) pokoušejí pod falešnou rouškou obrany lidských práv zahájit nové křižácké tažení proti socialismu,“ citoval poslanec z dopisu občana Jana Hnáta.

Ministr zahraničních věcí Bohuslav Chňoupek na dotaz poslance Kalkuse ubezpečoval přítomné, že československá vláda rozhodně nepřipustí žádné pokusy o zasahování do vnitřních záležitostí ČSSR, ať už by byly vedeny pod jakoukoli záminkou. „Základní lidská práva a svobody se v našem socialistickém státě garantují a zabezpečují v tak širokém rozsahu jako málokde ve světě,“ tvrdil.

„Buržoazní propaganda v poslední době často mluví o tom, že prý soudně i mimosoudně pronásledujeme takzvané ‚odlišně smýšlející‘ u nás,“ řekl předseda Nejvyššího soudu ČSSR Josef Ondřej. „V souladu s ústavou, o jejíž dodržování přísně dbají i soudy a ostatní státní orgány, nikdo nemůže být ani trestně, ani administrativně stíhán za své přesvědčení,“ uvedl.

V prohlášení signatářů Charty 77 mimo jiné stojí, že řada základních občanských práv zůstává jen na papíře a například právo na svobodu projevu je zcela iluzorní. „Desítkám tisíc našich občanů je znemožněno pracovat v jejich oboru jen proto, že zastávají názory odlišné od názorů oficiálních. Jsou přitom často objektem nejrozmanitější diskriminace a šikanování ze strany úřadů i společenských organizací; zbaveni jakékoli možnosti bránit se stávají se prakticky obětí apartheidu,“ uvedli signatáři.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…